Hel region i Italien spärras av – 16 miljoner människor i karantän

Coronavirusets spridning

publicerad 9 mars 2020

På regeringsorder är hela Lombardiet i norra Italien nu avspärrat. Beslut om nationellt nödläge till följd av coronaviruset förmedlades av Italiens premiärminister i ett TV-tal natten till söndag.

På natten mellan lördag och söndag undertecknade premiärminister Giuseppe Conte ett dekret som omedelbart inför begränsningar för människors förmåga att röra sig. Avstängningen gäller fram till den 3 april på grund av coronavirus-krisen. Regionen som påverkas är Lombardiet och vissa provinser i Veneto, Emilia Romagna och Piemonte. Det kommer att vara möjligt att komma in och ut ur området endast vid av allvarliga och tillåtna skäl.

Totalt kommer dessa åtgärder att påverka över en fjärdedel av den italienska befolkningen, omfattande 16 miljoner människor. Karantänshändelsen är en indikation på vad som kan komma att ske även på andra platser i Europa.


Annonser:


WHO har tidigare satt dödligheten i coronaviruset till 3,4 procent av alla smittade, men Italien uppges ha en mycket högre dödlighet på 4,3 procent. Dessa siffror har dock ifrågasatts efter att det påståtts att milda fall inte räknas med i statistiken. Uppgifter gör gällande att de flesta som dör är över 85 år eller personer som redan har andra svåra sjukdomar.

Många sociala verksamheter stängs i den nu avspärrade regionen i Italien. Det berör till exempel skolor, teatrar, biografer, kulturcentrum, föreningsverksamheter, diskotek, bingosalar och museer. Folksamlingar tillåts inte. De flesta sportaktiviteter stängs som gym, skidorter och simhallar. Vissa sporter som sker bakom stängda dörrar är tillåtet. Speciella regler gäller för barer och restauranger som endast får hålla öppet från klockan 6 till 18 och alla gäster har skyldigheten till en meters avstånd mellan besökare – annars kommer aktiviteten att avbrytas. Samma distansregel gäller vid besök i matbutiker.

Matbutikerna i köpcentra och marknader kommer att stängas på helgdagar. Det rekommenderas också att begränsa tillgången till butiker, marknader, mässor för att minimera kontakt mellan människor. Släktingars och besökarnas tillgång till sjukhus, äldreboenden, läkarmottagningar är begränsat till de fall som anges av respektive anläggnings hälsohanteringsregler. Affärsmöten ska skjutas upp och istället hållas digitalt.

 

Källa: NewsvoiceLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.