Hannover: Tredjedel av jobben ska gå till migranter

Etnisk undanträngningspolitik

publicerad 28 september 2022
- av Isac Boman
Hannover storsatsar på "mångfald".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den lokala regeringen i tyska Hannover har beslutat att en tredjedel av alla utannonserade kommunala arbeten framöver måste gå till personer med invandrarbakgrund. Detta på initiativ av stadens styrande miljöparti.

Den etniska kvoteringen motiveras med att man vill öka andelen invandrare som arbetar för staden. För att uppnå detta inom fem år ska en tredjedel av alla lediga tjänster tillsättas av personer som inte har tysk bakgrund.

För att nå detta mål inom fem år måste 30 procent av alla vakanser tillsättas av personer med migrationsbakgrund. Målsiffran för alla nyanställningar är därför 30 procent, skriver man.

De styrande i Hannover kommer också att ta fram en kampanj riktad till allmänheten, och unga människor med invandrarbakgrund i synnerhet, där man lyfter fram olika möjligheter till studier och lärlingsprogram, skriver Breitbart. ”Mångfaldens dag” kommer också att uppmärksammas i lokala skolor och särskilda priser ska delas ut till företag som leds av invandrare och som är verksamma i Hannover.

Alexander Graf Lambsdorff som representerar FDP i det federala parlamentet är mycket kritisk till kvoteringen och menar att en sådan policy kan strida mot den tyska konstitutionen.

Vad händer med de andra två tredjedelarna? Reserveras dessa åt organiska tyskar? Allt det här bryter uppenbarligen mot konstitutionen om jag förstår vår grundläggande lagstiftning korrekt”, skriver han på Twitter.

Under de senaste åren har många tyska politiker och byråkrater ihärdigt hävdat att Tyskland behöver fler invandrare för att säkra tillgången på arbetskraft, men hittills har det varit ovanligt att uttryckligen kräva att migranter ska kvoteras in på arbetsmarknaden.

Den tyska federala arbetsförmedlingen hävdade i fjol också att Tyskland måste ta in över 400 000 migranter årligen för att möta bristen på arbetskraft och att behovet av fortsatt massinvandring är akut.

– Du kan stå upp och säga att vi inte vill ha utlänningar här. Men det fungerar inte. Faktum är att Tyskland håller på att få slut på arbetskraft, påstod myndighetens chef Detlef Scheele.

Även Robert Habeck, minister med ansvar för ekonomi och klimatskydd, kräver att Tyskland ökar massinvandringen ytterligare för att få in mer arbetskraft i landet.

Samtidigt har energikrisen påverkat Tyskland mycket negativt och många varnar för att tyska företag helt enkelt måste stänga ner sina verksamheter eftersom de inte längre har råd att betala för elen.

Kritiker menar att massinvandringen tillsammans med energikrisen med stor sannolikhet kommer att leda till att ett mycket stort antal migranter inte heller får något arbete, utan istället kommer att vara beroende av den tyska välfärden under överskådlig tid framöver.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!