Guldgrävare terroriserar indianer

publicerad 3 juli 2021
- av Isac Boman
Medlemmar ur yanomami-stammen.

Ledare för Yanomami-stammen i Amazonas anklagar illegala guldgrävare i regionen för att systematiskt terrorisera och angripa indianerna i syfte att driva bort dem från deras land.

En av de mest allvarliga incidenterna ska ha ägt rum den 11 maj i år då guldgrävarna ska ha anlänt i sju motorbåtar beväpnade med automatgevär och skjutit vilt omkring sig vid byn där omkring 1000 indianer bor.

Även om syftet denna gång tros ha varit att skrämma stammedlemmarna snarare än att döda dem så rispades en av stammedlemmarna i huvudet av en kula och en indianledare vid namn Dario Kopenawa menar att det rörde sig om en attack för att få bort stammen.

– De attackerade oss. De dödade oss nästan, förklarade en av indianerna.

De angripna indianerna gömde sig bakom träd och började skjuta tillbaka med hagelgevär och pilbågar och ska ha skadat fyra av angripna varpå de övriga åkte iväg i sina båtar men lovade att återkomma för hämnd.

I den kaotiska situationen ska också två små barn ha drunknat och många indianer flydde in i regnskogen för att söka skydd.

Området Palimiú där indianerna bor är Brasiliens största reservat och bebos av 27000 indianer. Det är olagligt att gräva efter guld här men prospekterare har ändå hittat vägar att komma åt den ädla metallen, enligt BBC.

Antalet angrepp på indianreservatet ska ha ökat kraftigt under president Jair Bolsonaros styre och denne har även deklarerat att delar av området ska öppnas upp för gruvdrift och jordbruk. Enligt människorättsgrupper i Brasilien är de illegala guldgrävarna väl medvetna om att presidenten inte på allvar är intresserad av att stoppa attackerna mot indianerna – och att de därför vågar fortsätta med sina angrepp.

– Vårt land behandlas respektlöst och ingen hör vår vädjan efter hjälp, förklarar Kopenawa.

Vidare förväntas brasilianska makthavare snart rösta igenom ett lagförslag som gör det möjligt för privata intressen att köpa upp stora områden statligt ägd mark – något som förväntas slå hårt mot indianerna i Amazonas.

– Vita män som har pengar vill ha mer. De vill förstöra mer. Det är deras tradition, de har inga gränser, menar Kopenawa vidare och pekar på hur motsvarande 500 fotbollsplaner av Yanomamistammens land förstördes bara under förra året av illegala guldgrävare och att ännu mer land förväntas förstöras i år.

– Det är ingen hemlighet vilka de är, varför avlägsnas de inte? Det är uppenbart att det inte finns någon politisk vilja. Det finns några mäktiga personer som är involverade i den illegala gruvdriften och som kan begränsa eller förhindra alla åtgärder, säger en tidigare anställd på regeringens skyddsmyndighet för indianers intressen och kultur.

Enligt kommunikation från WhatsApp som kommit polisen till del är det troligt att de beväpnade män som angrep indianerna tillhör facção – ett av Brasiliens största kriminella gäng, kända för sina mord och kidnappningar.

Man misstänker nu att gruvbolagen anställer grovt kriminella gängmedlemmar för att ”skydda” deras verksamhet och för att driva bort indianerna.

Bara några dagar efter den första attacken mot Palimiú så attackerades indianbyn igen. Flera båtar anlände nattetid och började återigen skjuta vilt omkring sig och angripa indianerna med tårgas. Även denna gång tvingades byborna fly in i djungeln mitt i natten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!