Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris – för femte gången

Klimatöverdrifterna

publicerad 1 februari 2023
- av Sofie Persson
Greta Thunberg vid en klimatdemonstration 2023.

Den klimatalarmistiska aktivisten Greta Thunberg har nominerats till Nobels fredspris 2023, vilket blir femte gången 20-åringen nomineras.

Det är Lan Marie Berg, politiker för Miljøpartiet De Grønne och ledamot i stortinget i Oslo, som nominerat Greta Thunberg till Nobels fredspris 2023, rapporterar norska Dagbladet. Berg har även nominerat miljöaktivisten Vanessa Nakate från Uganda.

Listan som brukar innehålla hundratals namn hålls hemlig i minst 50 år, men för de som får skicka in nomineringar är det fritt fram att avslöja vilka de föreslagit. Andra nominerade på listan är bland annat ryske politiske aktivisten Aleksej Navalnyj och den liberale ryske politikern Vladimir Kara-Murza.

Det är femte gången Thunberg blivit nominerad till Nobels fredspris, senaste tillfället var förra året.

Fredspriset 2022 gick till den ryska organisationen Memorial som givit stöd till offer för Sovjetregimens koncentrationsläger och den vitryska organisationen Center for Civil Liberties, samt till den vitryske författaren Ales Bjaljatski.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.