George Floyds familj får 250 miljoner kronor

publicerad 15 mars 2021
- av Isac Boman
George Floyds död ledde till våldsamma raskravaller.

Staden Minneapolis har gått med på att betala hela 27 miljoner dollar till familjen till den afroamerikanske rånaren George Floyd som dog under ett polisingripande förra året. Det är den största summa som någonsin betalats ut för denna typ av händelse och ses som en stor seger av svart makt-rörelsen.

– En svart människas död orsakad av polisvåld kan inte längre avskrivas som en oviktig händelse. Det här sänder budskapet att svarta människors liv räknas, sade familjens advokat Benjamin Crump vid en presskonferens.

Floyds familj och Minneapolis stad nådde en uppgörelse i en civil domstol och familjen hävdar att de är ”lättade” över att de nu ska tilldelas ett mångmiljonbelopp.


Annonser:


Vi är lättade över att den här delen av vår kamp för rättvisa för min bror George Floyd är över”, skriver Georges syster Bridgett Floyd i ett uttalande.

Den 46-årige George Floyd avled under ett polisingripande förra året efter att han misstänktes ha använt sig utav falska sedlar. Fallet fick stor uppmärksamhet efter att det av många tolkats som att polismannen som grep Floyd satte sitt knä mot hans hals och därigenom orsakade hans död genom kvävning.

Tidigare har dock en obduktion visat att Floyd inte dog av kvävning utan av en kombination av tidigare hälsoproblem i form av hjärtsvikt och kranskärlssjukdomar, ”potentiella rusmedel i systemet” och att han blev fasthållen av polis.

Floyds dödsfall blev starten på våldsamma raskravaller som i många månader drabbade städer runt om i USA och där ett stort antal byggnader förstördes och brändes ner och där många amerikaner blivit utsatta för grovt våld av aktivister från den rasistiska svart makt-rörelsen BLM.

Många menar också att George Floyd – oavsett dödsorsak är ett mycket dåligt val av symbol för en politisk rörelse bland annat eftersom han tidigare dömts till fem års fängelse för att med pistol ha rånat och hotat att mörda en gravid kvinna och barnet i hennes mage.

Det pågår också en rättegång mot den polis som påstås ha satt sitt knä mot George Floyds hals. Dödsfallet har i media porträtterats som ett rasistiskt mord med vit makt-motiv, något som också ifrågasatts bland annat mot bakgrund av att polisen ifråga har latinamerikanskt påbrå och var gift med en filippinsk kvinna och att ingripandet dessutom gjordes i sällskap med en polis med asiatiskt ursprung.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.