Fransmän förbjuds att promenera och träffa vänner

Coronavirusets spridning

publicerad 18 mars 2020
- av Per Nordin
Emmanuel Macron meddelar att de som bryter mot reglerna kommer att bestraffas.

Frankrike tar till ännu mer drastiska åtgärder för att bromsa spridningen av coronaviruset i landet och har nu förbjudit medborgare från att promenera utomhus. Att träffa sina vänner i exempelvis en park är också förbjudet tills vidare.

Vidare bekräftar den franske presidenten Macron att alla pågående reformer avbryts med omedelbar verkan, först och främst pensionsreformen. Kommunvalen kommer också att skjutas upp och den franska staten går in med en garanti för banklån på upp till 300 miljarder euro för att försöka hålla ekonomin stabil.

– Jag ber er att stanna hemma. Jag har sett scener av panik av alla sorter. Enbart de nödvändiga rörelserna kommer att vara tillåtna och det kommer att vara tillåtet att gå till jobbet. Alla brott mot reglerna kommer att bestraffas, meddelade presidenten under ett tal till nationen där han också liknade den pågående situationen vid ett krig.


Annonser:


En annan förändring blir att samtliga skyddsmasker som finns tillgängliga ska gå till sjukhus, sjuksköterskor och husläkare och alltså inte finnas tillgängliga för vanligt folk. Även hotell och taxibilar ska kunna reserveras för vårdpersonal vid behov och den franska staten lovar då att stå för kostnaden, skriver Expressen. Den franska armén har också kallats in för att hjälpa till med transporter av sjuka.

Under måndagskvällen hade Frankrike mer än 7600 bekräftade fall av viruset varav minst 148 människor har avlidit.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.