Coronavirusets spridning

Fransmän förbjuds att promenera och träffa vänner

Emmanuel Macron meddelar att de som bryter mot reglerna kommer att bestraffas.

Frankrike tar till ännu mer drastiska åtgärder för att bromsa spridningen av coronaviruset i landet och har nu förbjudit medborgare från att promenera utomhus. Att träffa sina vänner i exempelvis en park är också förbjudet tills vidare.

Vidare bekräftar den franske presidenten Macron att alla pågående reformer avbryts med omedelbar verkan, först och främst pensionsreformen. Kommunvalen kommer också att skjutas upp och den franska staten går in med en garanti för banklån på upp till 300 miljarder euro för att försöka hålla ekonomin stabil.
– Jag ber er att stanna hemma. Jag har sett scener av panik av alla sorter. Enbart de nödvändiga rörelserna kommer att vara tillåtna och det kommer att vara tillåtet att gå till jobbet. Alla brott mot reglerna kommer att bestraffas, meddelade presidenten under ett tal till nationen där han också liknade den pågående situationen vid ett krig.

En annan förändring blir att samtliga skyddsmasker som finns tillgängliga ska gå till sjukhus, sjuksköterskor och husläkare och alltså inte finnas tillgängliga för vanligt folk. Även hotell och taxibilar ska kunna reserveras för vårdpersonal vid behov och den franska staten lovar då att stå för kostnaden, skriver Expressen. Den franska armén har också kallats in för att hjälpa till med transporter av sjuka.

Under måndagskvällen hade Frankrike mer än 7600 bekräftade fall av viruset varav minst 148 människor har avlidit.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!