Förstörelse i orkanen Irmas spår

publicerad 18 september 2017

Orkanen Irma är den starkaste stormen i sitt slag på ett årtionde och dess framfart har påverkat 1,2 miljoner människor, skriver BBC.

Som starkast kategoriserades stormen som kategori fem, den högsta på skalan med vindhastigheter på upp till 295 kilometer i timmen. Dödssiffran på de karibiska öar som träffats av stormen, har rapporterats vara 37, med ytterligare 10 när stormen gick in över USA.

Enligt Unicef kommer donationer och internationell assistans att behövas för att återuppbygga de samhällen som förstörts. Stor förstörelse har rapporterats på öarna Antigua och Barbuda; på Antigua har 90 procent av byggnaderna skadats och nära halva befolkningen på runt 1000 människor blivit hemlösa, skriver brittiska The Guardian.

På Kuba översvämmades Havanna, och Reuters rapporterade tio dödsfall på ön. När stormen nådde Florida hade vindstyrkan minskat till 230 kilometer i timmen och kategori 4, men det räckte för att orsaka översvämningar.

Det har gissats att stormen orsakat skador för upp till 300 miljarder dollar – 2389 miljarder svenska kronor. Dessutom har den trissat upp livsmedelskostnaderna eftersom Florida är den näst största producenten av grödor i USA.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.