Flera piloter döda av hjärtstillestånd

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 29 augusti 2023
- av Markus Andersson
"Vågen" av plötsliga hjärtstillestånd bland piloter har orsakat oro i flygbranschen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under augusti månad har flera märkliga dödsfall bland piloter uppmärksammats internationellt, något som enligt bland annat International Business Times orsakat oro i branschen.

– Det skulle vara värt att kontrollera vilket vaccin de alla tog, kommenterar en pilot de plötsliga dödsfallen.

Man noterar att en pilot från det indiska flygbolaget IndiGo plötsligt blev medvetslös och kollapsade vid gaten när han skulle genomföra en inrikesflygning och dödförklarades kort därefter. Dödsfallet är heller inte det första som drabbat piloter under augusti månad.

Förutom de två fallen av plötsliga dödsfall i Indien, dog den 14 augusti en pilot på Chiles LATAM-flyg från Miami till Santia, Chile. I två andra fall av oförmåga att arbeta drabbades en pilot från United Airlines på en flygning från Sarasota till Newark av en hjärtattack ombord på flygningen. Den 7 augusti drabbades en andrepilot på en TigerAir-flygning från Sapporo till Taipei av en medicinsk nödsituation strax efter att planet landat på sin destination“, kommenterar IndiGo själva i ett uttalande.

United Airlines-piloten förlorade också medvetandet och fick en hjärtattack under flygningen. Bara två dagar dessförinnan kollapsade en andrepilot på TigerAir omedelbart efter landning. Den 14 augusti 2023 avled dessutom en chilensk pilot mitt under en flygning mellan Miami och Santiago.

Ytterligare två dagar senare var det dags igen då en pilot från Qatar Airways, som vid tidpunkten flög som passagerare mellan Delhi och Doha, drabbades av en medicinsk nödsituation och senare avled.

Dessa händelser, som inträffade i snabb följd, sätter ljus på det avgörande behovet av mer robusta medicinska bedömningar och förebyggande åtgärder för flygpersonal. Även om flygindustrin styrs av strikta säkerhetsbestämmelser belyser dessa incidenter den komplexitet och de utmaningar som uppstår när besättningsmedlemmar drabbas av medicinska nödsituationer under eller utanför tjänstgöring”, skriver IBTimes.

En pilot spekulerar kring huruvida det handlar om att biverkningar från något av de experimentella covidvaccinen ligger bakom de plötsliga dödsfallen. Sedan tidigare har det klarlagts att dessa kan kopplas ihop med ökad risk för just hjärtproblem, något som bland andra Folkhälsomyndigheten i Sverige gick ut med i ett pressmeddelande i oktober 2021.

Jag kan inte säga att det är ett mönster, men med tanke på vår livsstil med störda sömnmönster, jetlag etc. tar det verkligen ut sin rätt på våra kroppar. Dessutom skulle det vara värt att kontrollera vilket vaccin de alla tog, för att se om det finns någon korrelation, kommenterar en pilot till tidningen.

Även inom sportvärlden har många uppmärksammat den kraftigt ökade förekomsten av hjärtproblem hos idrottare sedan massvaccinationskampanjerna inleddes.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!