Ökning av hjärtstopp bland idrottare efter covidvaccinet

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 16 januari 2023
- av Redaktionen
Antalet aktiva idrottare som drabbats av plötsliga hjärtattacker och blodproppar har mångdubblats den senaste tiden.

I en studie varnar forskare för en stor ökning av hjärtstopp bland elitidrottare sedan massvaccineringen infördes. Forskarna kan inte utesluta ett samband mellan ökningen och covidvaccinet.

Sedan massvaccineringen mot covid-19 påbörjades har en lång rad idrottsmän plötsligt kollapsat och drabbats av hjärtproblem och flera har avlidit som följd, något Nya Dagbladet tidigare rapporterat om. De flesta som drabbats har varit män där flera av kollapserna orsakats av hjärtattacker, rubbningar i hjärtrytmen och blodproppar – tillstånd som också uppmärksammats som effekter från covidvaccinen.

I en ny studie, som publicerats i Scandinavian Journal of Immunology, kan forskarna konstatera en ökning av hjärtstopp hos elitidrottare, rapporterar Fria Tider. Enligt studien skedde 29 hjärtstopp per år inom europeisk idrott innan covid-19, nu har antalet ökat till mer än 1500 fall efter vaccineringsprogrammet inrättades, varav två tredjedelar har varit dödliga.

Enligt forskarna kan man inte utesluta ett samband mellan ökningen och vaccinprogrammet mot covid-19.

Experter befarar en koppling till covidvaccinet och varnar för att detta är något som bör tas på allvar, även om sambandet fullt ut inte är bevisat i nuläget.

Redan 2021 stoppades Modernas covidvaccin för personer under 30 år eftersom man såg en ökad risk för inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck. I slutet av 2022 stoppades även Novavax vacciner för de under 30 år av samma anledning. Flera yngre personer hade dock hunnit bli injicerade med båda vaccinerna innan myndigheternas beslut.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!