Finland står inför strömavbrott i vinter

Energikrisen

publicerad 30 augusti 2022
- av Redaktionen
Finlands statsminister Sanna Marin.

Importstoppet av energi och el från Ryssland får stora konsekvenser för de nordiska länderna. Finländarna förbereds nu på strömavbrott under vintern på grund av att tillgången på el inte ser ut att räcka till.

Efter att europeiska makthavare stoppat ryska energileveranser har osäkerheten på elmarknaden ökat inom hela EU. Elbristen är påtaglig och i Sverige har elpriserna den senaste tiden ökat rekordartat, vilket har lett till att experter varnat för att vintern kommer att bli ännu värre. Det svenska affärsverket Svenska kraftnät har även meddelat att man börjat ta fram planer för planerade strömavbrott, något som Nya Dagbladet nyligen rapporterade om.

Även finländarna bör nu förberedas på strömavbrott i vinter, menar elbolaget Fingrid som nyligen publicerat sin första uppskattning av elförsörjningen för den kommande vintern. Elbolaget uppskattar att elförbrukningen kommer att bli ungefär likvärdig med den förra vinterns men att skillnaden i år är den osäkra elmarknaden.


Annonser:


Upphörandet av importen av el och naturgas som används för elproduktion från Ryssland har ytterligare försvagat situationen i Finland jämfört med tidigare vintrar”, skriver Fingrid.

Elhandel man vanligen har med exempelvis Sverige påverkar också elbristen i Finland, eftersom Sverige även har problem med elförsörjningen. Även faktorer inom inhemska kärnkraftverk skapar problem då det dels kan bli förseningar med driftsättningen av Olkiluoto 3 samt att det finns fel elöverföringsanslutningar vid andra kärnkraftverk i landet.

Därtill pekar man på att vindkraftverken som finns kan förbättra tillgången på el i Finland men att den är oförutsägbar och beroende av vindförhållanden som ofta är sämre på vintern.

Blir det elbrist i landet kan man därför behöva gå in och begränsa förbrukningen av el tillfälligt, varnar man.

I praktiken kommer Fingrid vid elbrist att informera de lokala distributionsnätbolagen om den totala mängden ström som ska kopplas bort från respektive distributionsnätbolags område. Efter detta kommer strömavbrott att återvinnas som tvåtimmarsavbrott tills elbristen har upphört, säger Tuomas Rauhala, vice vd vid Fingrid.

Alternativet att helt enkelt återuppta importen av gas från Ryssland verkar i nuläget uteslutet för makthavarna i Finland liksom i Sverige, trots de mycket allvarliga konsekvenserna för befolkningen och ekonomin.


Fakta: Fingrid

Fingrid är ett finländskt publikt aktiebolag som ägs av den finska staten. Bolaget äger, förvaltar och utvecklar stamnätet för el i Finland. Det ansvarar också för att upprätthålla balans mellan produktion och konsumtion.

Stamnätet i Finland är synkroniserat i det nordiska systemet (Norge, Sverige utom Gotland och östra Danmark). Det finns även likströmsförbindelser med Ryssland och Estland.

Källa: WikipediaLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.