Vinterns elräkning kan bli 50 000 kronor dyrare

Energikrisen

publicerad 6 augusti 2022
- av Markus Andersson
Redan förra vintern hade många svårt att betala för sin el.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Elanalytikern Christian Holtz varnar nu för att många villaägare i de södra delarna av Sverige under den kommande vintern kan få en elkostnad som är mer än 50 000 kronor högre än normalt.

– Då har jag räknat på 6 månader, oktober-mars. Jag har antagit att villaägaren under den perioden förbrukar 13.000 kWh, att elpriset blir 3 kr plus moms dyrare än vad de är vana vid. Men för hus i södra Sverige med direktverkande el kan det bli mer. Det kan även bli mer om Putin verkligen stänger av gaskranen, säger Holtz till Dagens Industri.

Sedan tidigare står det klart att den gångna månaden blev den dyraste julimånaden någonsin för kunderna – trots att det varit varmt. Experter varnar nu för att ännu dyrare priser kan vara att vänta till vintern och att det är mycket osäkert om många kommer att klara av att betala sina elräkningar.

Redan under den gångna vintern rapporterades det om hur svenskar tvingades ta banklån för att kunna betala sin el och experter varnade redan då för att många pensionärer och andra låginkomsttagare helt enkelt inte kommer att ha råd med de skenande kostnaderna utan tvingas sälja sina hem.

De höga elpriserna tillskrivs ofta kriget i Ukraina och en oro över stoppade ryska gasleveranser. Kritiker menar dock att det politiska etablissemanget i Sverige bär en mycket stor skuld till det hela efter att ha lagt ner effektiva kärnkraftverk utan att först ersätta dessa med annan tillräcklig elproduktion. Även i Tyskland har kärnkraft lagts ner på mycket kort tid utan att man tagit fram hållbara alternativ.

– Jag skulle bli förvånad om priserna i vinter inte blir mångdubbelt högre än förra vintern, konstaterar energistrategen på Sigholm, Arne Bergvik.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!