Fick straffet reducerat, släpptes och begick tre mord

publicerad 8 maj 2019

År 2011 bedömdes 27-årige James Schmidt (tidigare hette han Lual Yai Fayin Lual) vara för farlig för att vara på fri fot i Danmark. Han dömdes därför till förvaring på obestämd tid efter det att han bland annat hade våldtagit en 14-årig flicka. Men danska Högsta domstolen ändrade straffet, så att han kunde friges. Nu är han åter häktad misstänkt för att ha mördat tre pensionärer i Köpenhamn. Det skriver KvP.

Av de tre mördade pensionärerna är två kvinnor, 81 och 83 år gamla, och en man på 80 år. De bodde i samma bostadsrättsförening på Østerbro i Köpenhamn. Några dagar efter det tredje dödsfallet greps en 27-årig man, och nu har rätten alltså hävt namnförbudet, vilket rapporteras i flera danska media.

Först trodde man på en naturlig orsak till att de gamla dött, men en anhörig till en av de mördade noterade att den dödas kreditkort hade använts. Några dagar senare kunde polisen gripa den 27-årige Schmidt/Lual misstänkt för mord. Han begärdes häktad, misstänkt för att ha kvävt den 81-åriga kvinnan till döds.

Polisens genombrott ledde till att fler boende i området hörde av sig och påpekade att flera äldre personer hade dött under oklara omständigheter på kort tid. Det ledde till att mannen snart misstänktes för tre mord i stället för ett. Den 83-åriga kvinnan, mördad den 7 februari, och den 80-årige mannen, mördad den 2 mars, skall också ha fått sina kreditkort använda i efterhand.

Nya uppgifter i bland annat danska Ekstrabladet och danska TV2 visar, att den misstänkte mördaren inte ens borde ha varit ute i samhället. Detta enligt domstolens första bedömning. James Schmidt var 17 år, när han dömdes för att ha våldtagit en 14-årig flicka samt för att ha försökt våldta och mörda sin mors väninna år 2011.

Efter detta beslutade både Köpenhamns tingsrätt och Østre Landsret att han skulle dömas till förvaring på obestämd tid, ett straff som delas ut till särskilt farliga brottslingar. Ett sådant straff innebär, att man sitter inlåst i upp emot 15 år. Han skall ha varit den yngste personen att dömas till det straffet i Danmark.

Högsta domstolen beslutade dock annorlunda och dömde honom i stället till sju års fängelse. Motiveringen var hans ringa ålder vid tiden för brottet samt att han tidigare hade varit ostraffad. Endast ett par år efter det att han släpptes ut från fängelset skall han ha begått de tre morden som han nu är misstänkt för.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.