EU:s dubbelmoral för Israels bosättare

EU fördömer Israels bosättningar men köper årligen varor därifrån för två miljarder kronor. De märks som israeliska – vilket gör att konsumenter inte kan välja bort dem även om de skulle vilja.

publicerad 19 december 2012
Den palestinska kvinnan som fått sitt hem demolerat fem gånger av israeliska myndigheter protesterar mot handeln med de olagliga bosättarna

Svenska kyrkan, Diakonia och tjugo andra frivilligorganisationer pekar i en färsk rapport på dubbelmoralen i att EU stämplar israeliska bosättningar på palestinskt område som olagliga, samtidigt som varor importeras därifrån, varor som inte märks med sitt ursprung. Många produkter som det står ”Israel” på kommer från ockuperad mark.

Handeln med varor från bosättningar är i sig inte olaglig, men genom EU:s olika avtal med Israel kan bosättarprodukter passera tullen in i EU med diverse skattelättnader som bara är ämnade för varor från Israel. Eftersom bosättningarna inte utgör en erkänd del av Israel bör således varor från dessa inte säljas som israeliska.

Export försvåras
Både Israel och Palestina har frihandelsavtal med EU. Men medan handeln mellan Israel och EU utvecklas tvingas palestinierna förlita sig på export via Israel för att komma åt den europeiska marknaden. Exporten försvåras av vägspärrar, krav på olika tillstånd och godtyckliga kontroller.

Det mesta av det som exporteras från Västbanken, oavsett om det kommer från palestinska producenter eller illegala bosättningar, är jordbruksprodukter. Men medan bosättarna har subventionerad el och vatten, tvingas palestinska bönder ofta köpa vatten från det israeliska vattenbolaget, vatten som kommer från källor inne i Västbanken, konstateras det i rapporten från Svenska kyrkan med flera.

Mer vatten till bosättare
Det är nästan omöjligt för palestinier att få tillstånd att borra egna brunnar i den del av Västbanken som kallas område C, enligt Osloavtalen, och som utgör 60 procent av det ockuperade området. De knappt 10 000 bosättare som bor och arbetar med jordbruk i Jordandalen använder en fjärdedel av den mängd vatten som 2,5 miljoner västbankspalestinier har tillgång till.

Även palestiniernas import av konstgödsel är starkt begränsad. Sammantaget gör detta att exporten från bosättningarna, enligt en färsk rapport från Crisis Action, är ungefär femton gånger högre än från palestinierna.

 

Gösta Torstensson
Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!