EU öppnar upp för ukrainska medlemskapsförhandlingar

publicerad 8 november 2023
- av Isac Boman
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Europeiska unionens verkställande organ kommer under onsdagen att rekommendera att blocket öppnar upp medlemskapsförhandlingar med Kiev när Ukraina uppfyllt de kvarstående villkoren, bekräftar två EU-tjänstemän.

Enligt en fransk diplomat är ”samförståndet tydligt” i frågan och det är av yttersta vikt för EU-makthavarna att Ukraina snabbt närmar sig unionen.

I Kiev sade en högre regeringstjänsteman att Ukraina förväntade sig att Europeiska kommissionen skulle ge en ”positiv” bedömning av landets medlemskapsansökan. Det är sju reformområden som kommer att bedömas och ligga till grund för beslutet huruvida formella medlemskapsförhandlingar ska inledas med Ukraina eller inte.

Båda EU-tjänstemännen sade att rekommendationerna innebär att formella förhandlingar med Kiev – och en annan EU-kandidat, Moldavien – kan inledas nästa år.

De tillade att kommissionens rapport, som också kommer att omfatta framsteg mot medlemskap av andra EU-kandidater, fortfarande måste slutföras innan den offentliggörs officiellt. Medlemskapsförhandlingar tar vanligtvis flera år innan kandidater uppfyller omfattande juridiska och ekonomiska kriterier för att gå med, och blocket är generellt sett försiktiga med att ta in ett land i krig.

”Mycket starkt” stöd

För Ukraina, en före detta sovjetrepublik med omkring 44 miljoner invånare som ligger mellan Ryssland och EU, är det dock av högsta prioritet att främja integrationen med västvärlden, rapporterar Reuters. Att Ukraina närmar sig EU beskrivs också som en ”geostrategisk nödvändighet”.

– Samförståndet är tydligt
, sade en fransk diplomat och tillade att stödet för Ukraina fortfarande var ”mycket starkt” inom EU och att unionen inte hade råd att förlora mot Ryssland.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hävdade under ett besök i Kiev också att Ukraina gjort ”framsteg i reformarbetet” och att landet uppfyllt över 90 procent av de villkor som fastställts för att inleda formella medlemskapsförhandlingar.

”Inga grå zoner”

De reformer Ukraina ännu inte uppfyllt handlar bland annat om att intensifiera kampen mot korruption, lagstifta mot lobbyism och skärpa regelverket vad gäller deklaration av tillgångar.

– Det kommer inte att finnas några grå geopolitiska zoner i Europa. Vi kommer att säkra en ny grund för tillväxt och utveckling i Ukraina och alla europeiska länder. Vi kommer att garantera vårt land och våra medborgare verklig ekonomisk och social trygghet, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under en presskonferens.

Samtidigt uppges kriget i Ukraina ha gått i stå, med få framsteg och uppgifter om en utbredd krigströtthet bland Ukrainas europeiska allierade – något Nya Dagbladet också rapporterat om.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!