Meloni erkänner: “Europa är trötta på kriget i Ukraina”

Kriget i Ukraina

publicerad 3 november 2023
- av Isac Boman
Enligt Meloni behövs "en väg ut" från kriget.

När Giorgia Meloni trodde att hon talade med högt uppsatta tjänstemän från Afrikanska unionen erkände hon att Europas ledare börjat tröttna på kriget i Ukraina. I själva verket pratade hon med två ryska komiker och busringare som spelade in samtalet.

– Jag ser att det finns en hel del trötthet, jag måste säga sanningen, från alla sidor. Vi är nära det ögonblick då alla förstår att vi behöver en väg ut, medgav Meloni.

Samtalet ska ha spelats in i september men publicerades på internet under onsdagen av den ryska komikerduon Vovan och Lexus. De har specialiserat sig just på att under falsk identitet ringa olika makthavare och få dem att skvallra om olika viktiga geopolitiska angelägenheter, som de annars inte talar öppet om.

Melonis stab uppger att premiärministern ”beklagar” att hon blivit ”lurad av bedragare” och att samtalet kom i samband med att hon skulle träffa flera afrikanska ledare vid FN:s generalförsamling.

Diskuterade migrationskrisen

Samtalet publiceras samtidigt som president Volodymyr Zelenskyj vädjat till väst att inte sluta skicka vapen och ekonomiskt stöd till Ukraina, och beklagat sig över att västvärldens initialt unisona stöd på sina håll tycks ha försvagats kraftigt.

I samtalet med de båda komikerna pratar Meloni också om migrationskrisen i Europa. Hon är bland annat mycket kritisk till att hennes internationella partners inte gör tillräckligt för att hjälpa till att lösa problemen.

– De är alla överens om att bara Italien måste lösa det här problemet på egen hand. Det är ett väldigt dumt sätt att tänka.

Sedan tidigare har komikerduon, som i väst brukar anklagas för att ha kopplingar till Kreml, bland annat lurat Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens förre premiärminister Boris Johnson och sångaren Elton John.

Nya Dagbladet har också uppmärksammat hur man ringt liknande samtal till Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde och Alexandre de Rothschild från bankirdynastin med samma efternamn.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!