EU-ledare överens om migrationsuppgörelse

publicerad 29 juni 2018
Europeiska rådet

Efter nästan tio timmars hårda förhandlingar kom EU:s medlemsstater överens på fredagsmorgonen om hur EU ska hantera migrationsfrågan.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk twittrade vid halv fem-tiden på fredagsmorgonen att EU:s 28 medlemsstater kommit överens om en migrationsuppgörelse.

Italien, som leds av Femstjärnerörelsen och Lega Nord, hade hotat att lägga in sitt veto mot en migrationsöverenskommelse om man inte får hjälp med att hantera de personer som kommer till Italien över Medelhavet. Ett förslag som italienarna skulle gå med på är att EU öppnar migrantläger i Nordafrika och Mellanöstern. Detta förslag motsätter sig dock Sverige och Stefan Löfven som enligt Europaportalen kräver att migranterna släpps in i Europa och fördelas mellan medlemsländerna.

– Jag är inte nöjd, eftersom det inte finns någon uppgörelse om fördelning av asylsökande i alla EU-länder, men det ska diskuteras vidare, säger Löfven till SVT.

Migrationsöverenskommelsen innebär att dessa migrantläger ska öppnas och i Nordafrika och Mellanöstern och finansieras av EU. Den tyske förbundskanslern Angela Merkel är positiv till uppgörelsen men menar att det fortfarande råder stora meningsskiljaktigheter mellan medlemsstaterna.

Efter en intensiv diskussion om EU:s stora utmaning, nämligen migrationen, är det en bra signal att vi enades om en gemensam uppgörelse. Vi har fortfarande mycket arbete kvar för att överbrygga de olika åsikterna, sade Merkel till reportrar på fredagsmorgonen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!