EU godkänner nytt covidvaccin från Pfizer

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 4 september 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


EU:s läkemedelsmyndighet har nu godkänt en uppdaterad version av läkemedelsjätten Pfizers covidvaccin, som man menar ska verka särskilt mot den så kallade omikron-varianten av coronavirus.

Myndigheten tillägger att man rekommenderar att barn från sex månader tar minst en dos.

Den europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) kommitté för humanläkemedel (CHMP) har rekommenderat att godkänna en modifierad version av Pfizer/BioNTechs covidvaccin Comirnaty, rapporterar Reuters. Covidvaccinet menar man ska fungera mot omikron-varianten av viruset.

Läkemedelsmyndigheten rekommenderar att barn så små som sex månader och upp till fyra år ska injiceras med en spruta om de tidigare fått covidvaccinet. Annars bör barnen få tre injektioner, anser myndigheten.

När det gäller barn och vuxna från fem år rekommenderas enbart en injektion, oberoende av hur många tidigare injektioner barnet fått. Personer med nedsatt immunförsvar eller liknande kan komma att rekommenderas fler doser.

Gravida ska prioriteras

Inför vintern planerar man att prioritera injektioner för grupper som man menar har större risk för “allvarlig sjukdom” som exempelvis personer över 60 år, de med underliggande sjukdomar, och även gravida kvinnor.

Även läkemedelsföretagen Moderna och Novavax har skapat versioner av covidvaccinet som särskilt inriktar sig på omikronvarianten.

Rekommendationerna ska nu godkännas formellt av EU-kommissionen innan de tas i bruk.

Kontroversiellt preparat

Både Pfizers och Modernas covidvaccin har sedan tidigare konstaterats öka risken för bland annat hjärtmuskelinflammation, enligt en nordisk studie. Detta var också vad som föranledde folkhälsomyndigheten att under en period "pausa" injektionerna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!