Danmark stänger ned tre stora städer

Coronarepressionen

publicerad 10 december 2020
- av Sofie Persson
Mette Frederiksen, Danmarks statsminister.

Danmark kommer delvis att låsa ned tre större städer och totalt 38 kommuner.

Mette Frederiksen, Danmarks socialdemokratiska statsminister, säger i ett videoinlägg på Facebook att man kommer att införa nedlåsning av städerna Odense, Århus och Köpenhamn, samt ett antal mindre kommuner på Själland på grund av coronasmittan – totalt 38 stycken.

Vi ska få ordning på smittan före julafton, menar Frederiksen och syftar på uppgifter som utgår från siffror från PCR-tester.

Frederiksen går inte närmare in på exakt vilka åtgärder som beslutet avser. Men hon råder medborgarna att vänja sig vid att träffa färre personer framöver.

Vi måste fråga oss själva: Ska vi ses? Och inte – hur kan vi ses?

Under måndagen hölls en presskonferens om hur nedlåsningen kommer att se ut.

Restauranger, barer, biografer, teatrar och träningsanläggningar måste stängas, men hämtmat får fortsätta erbjudas. Dessutom skickas samtliga skolbarn från femte klass och uppåt på ”tidigt jullov”, enligt Frederiksens besked. Offentligt anställda som inte redan jobbar hemifrån måste börja göra det.

Nedstängningarna kommer att gälla hela december, och nyårsveckan ut till och med den 3 januari.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.