Utrikes

”Dags att befria Europa från EU”

Den österrikiska politiska rörelsen Det medborgerliga initiativet Heimat und Umwelt (Hemland och miljö) eftersträvar att landet utträder ur EU. Mellan den 24 juni och 1 juli tänker aktivisterna samla in 100 000 underskrifter för att lägga fram projektet i Österrikes nationalråd.

Hallstatt, Österrike

Heimat und Umwelts talesperson Inge Rauscher berättar för Sputnik om rörelsen:

Initiativet är öppet för alla politiska partier, och vi räknar med ett brett stöd. Vi förväntar oss framgång, något som bekräftas av en hel del samtal med medborgare under de senaste månaderna. Våra broschyrer och andra informationsmaterial är också väldigt populära. Cirka en fjärdedel av österrikiska familjer har redan bekantat sig med vårt initiativ. Vi är optimistiska.
Inge Rauscher beklagar att Österrike för länge sedan avstått från att på egen hand avgöra sin in- och utrikespolitik.

– Vi är inte längre en suverän stat i EU. Över 80 procent av våra lagar dikteras av Bryssel. Europa är ingen demokrati. Europaparlamentet saknar en lagstiftande funktion. Men vi vill själva avgöra livet i vårt land – utan extern styrning.

Österrikiska aktivister är dessutom bekymrade över att EU:s ”kollektiva” beslut inom utrikespolitik kan strida mot den österrikiska grundlagen.

– Vår huvuduppgift är att återställa neutraliteten, vilket är obligatoriskt i enlighet med Självständighetsdeklarationen från år 1955. Denna konstitutionella bestämmelse har aldrig avskaffats. I praktiken genomförs den inte sedan Österrike blev medlem i EU, vilket innebär en gemensam utrikespolitik för alla medlemsstater. Neutralitet är omöjlig i EU. Sanktionerna mot Ryssland är ett bra exempel. De är ett ekonomiskt vapen, och vi är emot det.

Inte bara Österrike strävar efter självständighet, enligt Inge Rauscher.

– I Storbritannien, Frankrike och andra EU-länder finns en stark tendens till att söka utträde. Några stater, exempelvis skandinaviska, har tackat nej till euron. Österrike är ett slags banbrytare, därför att självständighetsinitiativet är officiellt registrerat och genomförs över hela landet – inte på partinivå, utan i samhället.

Beslut som fattas genom folkomröstningar i Österrike är inte tvingande, utan rekommenderande. Men parlamentet måste i alla fall behandla initiativet, om petitionen får 100 000 underskrifter.

 

 

se.sputniknews.com

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • EU
  • Österrike