CBS-journalist sparkad efter att ha uppmärksammat korruption och vaccinlobbyism

Coronarepressionen

publicerad 23 juni 2021
- av Markus Andersson
Journalisten och metrologen April Moss arbetade på tv-kanalen CBS 62 Detroit innan hon blev sparkad för att ha visselblåst om förhållandena på kanalen.

Multimediajournalisten, och CBS 62 Detroits meteorolog, April Moss gick ut offentligt och uttryckte sin oro över tv-nätverkets extrema hållning i vaccinfrågan, företagets hyckleri och hur ledningens politiska intressen och förmedlande av falska nyheter negativt har påverkat allmänheten. Nu har hon fått sparken.

Moss sparkades officiellt från tv-stationen efter att hon låtit sig intervjuas av Project Veritas där hon bland annat berättade hur kanalen aktivt diskriminerar alla anställda som kritiserar de coronarestriktioner som företagsledningen i New York krävt att de anställda ska följa.

Hon förklarade att hon som fyrbarnsmamma och anställd på kanalen under nästan ett decennium inte heller längre kunde stå tyst och se på när CBS manipulerar sina tittare och hon beskriver deras nyhetsförmedling som ”propaganda som tvingas på människor”.

Kanalens ledning erkänner att man försöker övertala folk att vaccinera sig.

Moss vittnar även om hur anställda på kanalen ”segregerats” och diskriminerats baserat på deras syn på hälsa och vaccin och hur ovaccinerade inte längre är välkomna på kontoret.

Hon berättar att hon inledningsvis gick med på CBS hårda coronarestriktioner, att till stor del jobba hemifrån, att bära mask, socialt distansera sig och att testa sig en gång i veckan.

Snart började företaget också be om att få ta del av datan från de anställdas coronatest och även om detta påstods vara frivilligt så menar Moss att hon och andra i personalen kände en oerhörd press och gick med på detta – även om de upplevde det som integritetskränkande.

När restriktionerna i delstaten sedan delvis lättades kontaktade Moss HR-avdelningen och meddelade att hon inte längre ville göra coronatester varje vecka, men fick då svaret att regelbundna coronatester krävs för att anställda ska få vistas på arbetsplatsen – om hon vägrade fick hon alltså inte vara på sin arbetsplats.

April Moss visar också upp meddelanden från CBS ledning där de medger att man använder sitt ”varumärke” för att övertala och uppmana tittarna att vaccinera sig och att kanalens ledningen har en allt annat än neutral hållning när det kommer till vaccinfrågan.

Vaccintvekan: vi använder makten hos våra varumärken för att uppmana tittare att ta vaccinet när det blir tillgängligt. Ett exempel, MTV och Comedy Central Brasil har gått ihop med Facebook och Instagram för att lansera en viktig kampanj i sociala medier, Nao Vacila som nådde 15,9 miljoner människor och hade 39 miljoner visningar på bara fem dagar”, står det att läsa i mejlet.

Hon menar att CBS och det mäktiga moderbolaget ViacomCBS lägger extremt mycket resurser på att få människor mer positivt inställda till vaccinen och villiga att vaccinera sig, någonting som påminner mer om en propagandakampanj än om journalism.

– Jag tycker inte alls att det här är journalistik. Jag tycker att det här är propaganda som tvingas på människor.

Ett av de värsta exemplen på propagandan som Moss själv sett under sin tid som anställd var nyligen då kanalen intervjuade en framträdande lokal vaccinlobbyist i Detroit och ville ställa frågor om vaccinens långsiktiga hälsoeffekter och eventuella risker. Då blev hennes producent märkbart upprörd och krävde att journalisten skulle hoppa över frågan och gå vidare till nästa.

– De ville inte att jag skulle prata om det här… Det här var som att du inte tillåts ställa riktiga frågor om vaccinet. Du får bara fråga vem som inspirerar henne och den typen av saker, konstaterar Moss och menar att hon som journalist inte kan acceptera att frågor som är viktiga för tittarna inte ställs – särskilt när man pratar med påstådda experter på ämnet.

Efter själva intervjun ringde Moss producent upp henne och deklarerade att han var ”förvånad” över att hon ställt frågor om vaccinens långsiktiga effekter och påpekade att frågan inte godkänts i förväg.

Den tidigare CBS-journalisten berättar vidare att även om CBS påstår sig bekämpa falska nyheter så är detta inte alltid fallet och att kanalen själva publicerar falska berättelser när det passar deras agenda.

– Jag tycker att det är en skam eftersom under de senaste månaderna har jag personligen sett att det har funnits historier som CBS har kört och som har bevisats vara falska.

Hon medger också att hon känner en stor frustration för det faktum att massmedia i USA idag ofta inte håller sig till sanningen.

Intervjuaren James O’Keefe lyfter fram ett sådant exempel på hur CBS själva skapade egna nyheter och arrangerade så att ett stort antal människor stod i kö till ett center för coronatester och att personalen skulle låtsas stressa – för att det skulle se bra ut för tittarna. I själva verket genomfördes då inga tester och de som stod i kö för att testa sig genomförde sedan inga test – något tittarna inte meddelades.

Syftet var att det skulle se ut så att det var mycket stor efterfrågan på coronatesterna med långa köer och hög arbetsbelastning – trots att så inte var fallet.

– De arrangerade nyheterna, konstaterar O’Keefe.

Moss berättar att det är denna typ av journalistiska fulspel och falska nyheter som fått henne att gå ut offentligt som visselblåsare – snarare än att bara i tysthet sluta på arbetet.

– Jag måste lyssna på mitt samvete och jag måste lyssna på vad som är bäst för folket, konstaterar hon och menar att det är hennes plikt att berätta hur verkligheten förhåller sig.

Hon menar vidare att beslutet att komma ut som visselblåsare blev enklare att ta när hon förstod att CBS aktivt skulle börja propagera för att barn och kvinnor skulle ta de kontroversiella vaccinen.

– Om du har politiska personligheter i ditt program så är du skyldig allmänheten att ställa riktiga frågor eftersom allmänheten tittar på det här och de är inte glada.

Journalisten konstaterar också att ”propagandajournalistiken” är ett av de största hoten just nu och att denna måste bort.

– Om vi formar amerikanernas hjärnor så måste vi söka efter sanningen, menar hon och förklarar att detta borde vara självklart för varje journalist.

– Vi förväntas vara de som belyser korruptionen, säger hon och menar att det är ett gigantiskt problem om man inte vågar ställa nödvändiga frågor till makthavare.

I intervjun med Project Veritas berättar hon att kanalen exempelvis vägrat att bjuda in den konservativa aktivisten Candace Owens eftersom man bedömt att hon var ”för politisk” – samtidigt hade man inga problem att bjuda in vaccinlobbyister från den demokratiska guvernören Gretchen Whitmers stab – något som enligt Moss vittnar om dubbla måttstockar och hyckleri.

Efter att Moss gått ut med att hon ska delta i Project Veritas ringer en chef upp henne, märkbart upprörd, och konstaterar att han ska ”rekommendera” att hon ska sparkas för att ha belyst korruptionen.

Bara dagar efter att hon filmat klart intervjun med Project Veritas och meddelat att hon kommer att medverka där så väljer CBS 62 också att avskeda henne.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!