Budgetstup kan skaka om USA:s statsapparat

USA står inför hot om ett så kallat budgetstup. Om inte en lösning nås innan deadlinen på tisdagen riskerar landets statsapparat att delvis stängas och gör att en miljon offentliganställda inte kan arbeta.

publicerad 30 september 2013
- av Alexander Almqvist
Kapitolium i Washington, där den amerikanska kongressen har sitt säte.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det har utvecklats till ett så kallat chicken-race mellan republikanerna och demokraterna. Demokraterna har vägrat att acceptera republikanernas godkännande av den nya årsbudgeten – som inleds den 1 oktober – och republikanerna använder det kommande budgetstupet för att dränera president Barack Obamas omstridda sjukvårdsreform kallad Obamacare, på pengar.

Hoten om budgetstup har drabbat börserna. I främst Asien föll under handeln på börserna under måndagen och Tokyos Nikkei 225-index sjönk hela 2,1 procent vid stängning. På Wall Street förbereder man sig på en kraftig ekonomisk smäll om statsapparaten stänger. Även Stockholmsbörsen föll under måndagen i väntan på beskeden om USA:s budgetstup.

Fortsätter som vanligt
Den stora majoriteten av de federala tjänsterna och verksamheterna kommer dock att fortsätta som vanligt, då de inte påverkas av nedstängningen, skriver Wall Street Journal.

Sedan 1977 har dock USA:s statsapparat stängts ner hela 17 gånger. Den senaste gången var vid årsskiftet 1995-1996 då Bill Clinton var president.

Vilken sida som viker sig först är helt avgörande för utgången och om statsapparaten kommer att förlamas.

Ett fåtal republikaner har uttryckt en önskan om att skjuta om striden så att budgetstupet kan undvikas, men den starka Tea-Party-rörelsen står på sig. Representanthuset, där republikanerna är i majoritet, kommer endast att godkänna en ny tillfällig budget om Obamacare skjuts upp ett år framåt.

Höll 21 timmar långt tal
Texas republikanska senator Ted Cruz genomförde i förra veckan ett häpnadsväckande maratontal, någonting som kan liknas vid en filibuster, där han pekade på nackdelarna med Obamacare. Talet höll på i smått otroliga 21 timmar, det femte längsta i senatens historia.

Han backades upp av bland annat Kentuckys senator Rand Paul. I en intervju med CBS Face The Nation på söndagen klargjorde Paul att republikanerna gett Barack Obama flera förslag om sjukvårdsreformen, men som den principfasta presidenten avslagit.

Barack Obama har klargjort att han, till varje pris, tänker lägga in sitt veto mot alla slags försök till att underminera Obamacare.

 

 

Alexander Almqvist
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!