Brittiska coronatester kontaminerade med virus

Coronavirusets spridning

publicerad 3 april 2020
- av Per Nordin

Den brittiska regeringen vill öka antalet britter som testas för coronaviruset från 11 000 dagligen till 25 000, ett projekt som nu försenas efter att det framkommit att nyckelkomponenter för testerna har kontaminerats med coronavirus.

Sammanlagt har 3,5 miljoner tester beställts av den brittiska folkhälsomyndigheten, och ett av de företag som skulle leverera komponenter är Luxemburg-baserade Eurofin, vars produkter har visat sig vara kontaminerade med viruset.

Enligt rapporten som Daily Telegraph tagit del av har Eurofin själva varnat brittiska laboratorier att delar av utrustningen har kontaminerats. Företaget påstår samtidigt att detta enkelt kan lösas genom ”noggrann rengöring”, men däremot kan upptäckten leda till att leveranserna försenas, menar man.

Storbritanniens tidigare premiärminister, den kontroversielle Tony Blair, har tidigare gått ut och deklarerat att i princip alla britter kommer att behöva testas flera gånger för viruset.

– Man kanske måste göra testerna vid två eller tre olika tillfällen eftersom du måste kunna spåra vad som händer med viruset, ta reda på var ökningarna och smittohärdarna finns för att kunna vidta åtgärder.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.