Böldpestutbrott i norra Kina

publicerad 7 juli 2020
- av Isac Boman
En patient med böldpest.

Kinesiska myndigheter har bekräftat ett böldpestutbrott i norra delen av landet. En person befinner sig i karantän ”i ett stabilt tillstånd” och ytterligare ett misstänkt fall håller på att utredas.

Patienten som har satts i karantän är från den autonoma regionen Inre Mongoliet och ska ha arbetat som herde när han smittades. Det andra fallet som utreds handlar om en femtonårig pojke som ska ha varit i kontakt med ett murmeldjur och därigenom blivit smittad.

Böldpest var länge en av de mest fruktade sjukdomarna i världen tills effektiva behandlingsmetoder togs fram och idag är den relativt ovanlig, även om dödligheten är uppemot 60 procent om den lämnas obehandlad.

Kinesiska myndigheter har året ut särskilt förbjudit jakt och konsumtion av djur så kan bära på smittsamma sjukdomar, man uppmanar också allmänheten att inrapportera alla misstänkta fall, skriver BBC.

Även om sjukdomen idag är relativt ovanlig så blossar den då och då upp igen. Under 2017 insjuknade över 300 människor på Madagaskar och omkring tio procent dog. I maj förra året så dog två personer i Mongoliet av böldpest – efter att ha ätit rått kött från murmeldjuret.

Idag bedöms det dock som osannolikt att böldpest kan orsaka en global pandemi, detta helt enkelt eftersom vi idag vet hur sjukdomen ska behandlas, förebyggas och hur den sprids. Så har dock inte alltid varit fallet och under 1300-talet dog omkring 50 miljoner européer i sjukdomen – en oöverträffad massdöd som kom att kallas för den svarta döden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!