Tony Blair riskerar att ställas inför riksrätt

publicerad 17 maj 2016

Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair kan komma att ställas inför riksrätt. Anledningen är att han drog in Storbritannien i Irakkriget.

Den 6 juli kommer en av de mest omfattande rapporterna om Irakkriget att släppas. Rapporten, som påbörjades 2009 på order av dåvarande premiärminister Gordon Brown, innehåller sammanlagt 2,6 miljoner ord och har kostat drygt 10 miljoner pund.

Rapporten behandlar Storbritanniens inblandning i Irakkriget fram till 2009. En person som många misstänker kan bli syndabock för Irakkriget är den förre premiärministern Tony Blair, som ledde landet 1997-2007.
En som vill att Blair ska ställas inför riksrätt är Alex Salmond, tidigare partiledare för Scottish National Party (SNP).

I en intervju med dagstidningen Daily Express säger Salmond att Blair drog in Storbritannien i kriget för att han ville fullfölja ett åtagande gentemot USA och president George W. Bush, snarare än att gå in i kriget för att man skulle ha någonting att gagna på det.

Tony Blair har liksom flera andra världsledare fått utstå hård kritik för att ha startat Irakkriget. Blair har också erkänt att Irakkriget kan ha hjälpt terrorgruppen Islamiska staten, IS, att expandera i Mellanöstern.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!