Tony Blair: Koppling mellan Irakkriget och IS

publicerad 25 oktober 2015
Tony Blair

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En av huvudpersonerna i Irakkriget, Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair, erkänner nu att det skedde misstag när bland annat USA och Storbritannien invaderade Irak. Dessutom menar han att Irakkriget kan ha hjälpt Islamiska statens terrorvälde.

Den 20 mars 2003 inledde USA tillsammans med bland annat Storbritannien och Australien invasionen av Irak. Målet med invasionen och Irakkriget var att få bort den irakiske diktatorn Saddam Hussein från makten. Kriget ledde till över en halv miljons människors död och FN:s dåvarande generalsekreterare Kofi Annan kallade invasionen för “olaglig”.

Nu 12 år efter invasionen blickar Storbritanniens dåvarande premiärminister Tony Blair tillbaka på invasionen och kriget. Bland annat ber han om ursäkt för att det inte visade sig finnas några massförstörelsevapen i Irak, som var en av anledningarna till invasionen.

Jag kan säga att jag ber om ursäkt för det faktum att den underrättelseinformation som vi fick var fel. Jag ber också om ursäkt för misstagen i planeringen och i vår förståelse av vad som skulle hända när man tog bort regimen, sade Blair i en intervju med CNN:s Fareed Zakaria.

På frågan om Blair tror att Irakkriget kan ha kommit att spela en betydande roll för terrorgruppen Islamiska statens , IS, framgångar i regionen svarade han:

– Det finns delar av sanning i det.

Även om Tony Blair vidhåller i intervjun att det var rätt att avpollettera Saddam Hussein så är han inte den förste högst uppsatte personen att på senare tid kritisera Irakkriget. USA:s förre försvarsminister Donald Rumsfeld har erkänt att han egentligen inte trodde det var möjligt att demokratisera Irak.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!