Biden ställer upp för omval

publicerad 26 april 2023
- av Isac Boman
Joe Biden
Om Joe Biden vinner valet är han 86 år när hans mandatperiod tar slut.

Redan när den då 78-årige Joe Biden tillträdde som president i januari 2021 var han med bred marginal den äldste amerikanske presidenten någonsin.

Trots en utbredd oro för Bidens mentala hälsa, begynnande demens och andra tecken på åldersrelaterad ohälsa siktar han nu på att bli omvald 2024 – och detta genom att gå till hård attack mot konservativa amerikaner.

I sin första officiella kampanjfilm hävdar Biden att han arbetar för amerikanernas frihet och demokrati samt för att skydda deras rättigheter och se till att alla behandlas likvärdigt.

Stort fokus läggs också på att smutskasta Donald Trumps anhängare och att anklaga dessa för att försöka ta ifrån amerikanerna deras friheter.

– Runt om i landet finns MAGA-extremister som står på kö för att ge sig på dessa grundläggande friheter, dundrar presidenten och hävdar vidare att Trump-anhängarna vill skära ner på socialförsäkringssystemet och sänka skatterna för de rikaste.

”MAGA-extremisterna” påstås också vilja ”diktera” vad kvinnor gör med sina egna kroppar, bannlysa böcker och ”säga till människor vem de kan älska” – samtidigt som man anklagas för att göra det svårare för människor att rösta.

 

I kampanjfilmen där en överväldigande majoritet av personerna som medverkar har en utomeuropeisk bakgrund, lovar Biden att USA inte ska bli ett land där ”hatet får en fristad” och uppmanar tittarna att ”stå upp för demokratin” och de medborgerliga rättigheterna.

Sedan Joe Biden tillträdde som president har många uttryckt en oro över hans mentala hälsa och spekulerat i huruvida presidenten lider av demens eller liknande sjukdomar – detta eftersom presidenten under sin tid på posten kommit med en rad märkliga och förvirrade utspel.

Skulle Joe Biden bli omvald till president 2024 innebär detta att den nu 80-årige Biden hinner bli 86 år gammal när hans andra presidentperiod tar slut. Detta kan jämföras med Ronald Reagan som är tvåa på listan och skulle fylla 78 år när han lämnade posten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!