Biden: Restriktionerna blir kvar året ut

Coronarepressionen

publicerad 18 februari 2021
- av Markus Andersson
Joe Biden och Kamala Harris.

Den amerikanske presidenten Joe Biden konstaterade under ett tal att de omfattande coronarestriktionerna och begränsningarna av amerikanernas fri- och rättigheter kommer fortsätta ända fram till jul – och inte ens efter det kan han lova att amerikanerna kan återgå till ett normalt liv.

– Som min mor brukade säga. Med guds nåd och våra grannars välvilja så tror jag att vid nästa jul kommer att vara i en helt annan situation än idag – om Gud vill, sa Biden, enligt CNN.

Men att restriktionerna helt skulle vara borta ens om ett år kan Biden inte säga säkert och han förklarar vidare att han ”inte vill lova någonting”.

– Om ett år så tror jag att betydligt färre personer än idag behöver socialt distansera sig eller bära mask, fortsatte presidenten.

Biden påpekade att han inte vill ”förutspå” när restriktionerna helt kommer att försvinna eftersom han då riskerar att ”hållas ansvarig” men hävdade att man lägger allt tänkbart fokus på att bekämpa pandemin.

Presidenten deklarerade också glatt att innan augusti kommer USA ha tillgång till över 600 miljoner doser av de kontroversiella coronavaccinen och att detta är tillräckligt ”för att vaccinera varenda amerikan”.

Utöver coronaviruset och stödpaket till de som drabbats hårdast av detta så bekräftade Biden att han kommer att göra det enklare för miljontals illegala invandrare att få amerikanska medborgarskap – ett besked som kritiserats i mycket hårda ordalag av konservativa och invandringskritiker.

Vidare vill han lansera ett ekonomiskt stödpaket på hela 19 000 miljarder dollar för att få igång den amerikanska ekonomin efter coronakrisen och kompensera för de värsta ekonomiska skadeverkningarna som drabbat USA under coronarestriktionerna, bland annat kommer familjer kunna ta emot upp till 1400 dollar i stöd.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.