Biden-regeringen vill vaccinera 5-åriga barn

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 28 oktober 2021
- av Markus Andersson

Snart kan amerikanska barn så unga som fem år vaccineras med de kontroversiella coronavaccinen – efter att en ”expertpanel” rekommenderat USA:s läkemedelsmyndighet att ytterligare utöka massvaccinationsprogrammet.

Redan tidigare har president Joe Bidens administration låtit meddela att man kan tänka sig att massvaccinera landets 28 miljoner barn mellan 5 och 11 år – så snart vaccinet får ett så kallat ”nödgodkännande”, något som nu snart kan komma att bli verklighet.

”Experternas” rekommendation är att Pfizers vaccin nu bör användas på barn från fem år och uppåt och massvaccinationerna av små barn kan vara igång redan om någon vecka. Även om den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA inte måste följa panelens rekommendationer så bedöms det troligt att de gör det. De ska fatta ett slutgiltigt beslut kring frågan inom de kommande dagarna och i slutändan kommer också chefen för USA:s folkhälsomyndighet Rochelle Walensky att bestämma huruvida barnen ska vaccineras eller inte, skriver Reuters.


Annonser:


Hittills har bara ett fåtal andra länder som Kina, Kuba och Förenade Arabemiraten godkänt massvaccinationer på barn så unga som fem år. Många har argumenterat för att proceduren är riskabel och dessutom onödig då barn sällan blir sjuka av viruset.

Som Nya Dagbladet tidigare rapporterat har USA på flera håll redan börjat tvångsvaccinera barn som är 12 år och äldre. I Los Angeles-området beslutade utbildningsstyrelsen exempelvis att samtliga 600 000 elever i åldersgruppen ska vara ”fullt vaccinerade” innan den 10 januari 2022. Tvångsvaccinationerna av barn motiveras med att att man vill ”skydda skolan” och man hävdar vidare att vaccinen är ”säkra och effektiva”.

Samtidigt tävlar läkemedelsjättarna om vilka som ska få de lukrativa vaccinkontrakten och Pfizer/BioNTech har ansökt om att deras nya variant av vaccinet också ska få användas på små barn – något som alltså verkar komma att godkännas.

Konkurrenten Moderna vill också ha del av de stora vinsterna och släppte nyligen data från sina egna kliniska tester på barn mellan 6 och 11 år och lät samtidigt meddela att man mycket snart kommer att ansöka om att även deras vaccin godkänns för användande på dessa barn.

Noterbart är också att Pfizer låter meddela att man till årsskiftet förväntas ha data från kliniska tester på ännu yngre barn – 2 till 4 år gamla och att det framöver kan bli aktuellt att vaccinera även dem.

Exakt vilka risker och konsekvenser det innebär för små barn att injiceras med covidvaccin är högst oklart i nuläget – men Nya Dagbladet har tidigare skrivit om hur tonårspojkar löper sex gånger större risk att få allvarliga hjärtproblem av vaccinet än att bli svårt sjuka av viruset – fynd som fått många att mena att den tilltänkta barnvaccineringen är direkt oansvarig och dessutom kontraproduktiv.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.