Studie: Vaccinet farligare för tonårspojkar än viruset

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 27 september 2021
- av Markus Andersson
vägrar mobil

En studie från University of California visar att tonårspojkar har sex gånger högre risk att få hjärtproblem av coronavaccinen än att hamna på sjukhus med covid-19.

Denna studie leder även till slutsatsen att pojkar mellan 12 och 15 år är den grupp som löper allra störst risk att få hjärtinflammation efter att ha tagit två doser coronavaccin.

Fynden kommer samtidigt som brittiska hälsomyndigheter förbereder rekommendationer kring huruvida det är lämpligt att landets barn ska vaccineras eller inte, rapporterar The Telegraph.

Hittills har man varit av uppfattningen att vinsterna med att vaccinera barn är mycket små – särskilt eftersom de löper mycket liten risk att bli sjuka av viruset. Storbritanniens hälsominister har dock uppmanat myndigheterna att tänka om och överväga vaccinationer även för 12- till 15-åringar.

Studien som letts av dr Tracy Hoeg i Kalifornien vittnar dock om att riskerna att vaccinera barn med vaccinen kan vara större än den påstådda nyttan. Slutsatsen efter att ha jämfört data är att antalet tonårspojkar som får hjärtkomplikationer efter att ha injicerats med vaccinen är betydligt fler än det antal som blir sjuka av viruset.

Enligt den tillgängliga datan får 162,2 tonårspojkar per en miljon hjärtkomplikationer efter att ha vaccinerat sig – jämfört med 26,7 pojkar per miljon som behövt vård för viruset. Även för tonårspojkar och flickor mellan 16 och 17 år är hjärtproblem en återkommande vaccinskada – även om den bedöms som ovanlig.

Forskarna menar vidare att under perioder med en generellt låg nivå av sjukhusinläggningar är risken att drabbas av hjärtproblem efter att ha tagit vaccinet hela 22,8 gånger större än att bli sjuk av viruset. Under perioder där det istället är ”högsäsong” på sjukhusen är den 4,3 gånger större.

Studien, som ännu inte har gått igenom peer review, har inriktats på mRNA-vaccinen från Pfizer och Moderna och som underlag har ingått vaccinskaderapporter från och med januari till juni 2021. Sedan tidigare är det beslutat att brittiska barn och ungdomar inte ska erbjudas Astra Zenecas vaccin – eftersom risken för livsfarliga blodproppar bedöms vara för hög.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!