Belgisk polis attackerade ungdomar med tårgas och vattenkanoner

Coronarepressionen

publicerad 2 april 2021
- av Isac Boman
Polis sätter in vattenkanoner mot ungdomar.

I syfte att ”skingra” ungdomar som bröt mot landets restriktioner och hårda pandemilagstiftning så valde polisen i Bryssel att sätta in vattenkanoner och tårgas. Videoklipp visar också hur polisen urskillningslöst rider ner en ung stillastående kvinna som sedan blir liggande på marken.

Sammanlagt ska ”dussintals” ungdomar ha skadats när polisen tog till våld i en av Bryssels största parker för att upplösa folksamlingen som var på plats för att festa i protest mot landets hårda coronarestriktioner.

Uppmaningen till protesterna började enligt statskanalen SVT egentligen som ett aprilskämt men trots detta valde omkring 2000 personer – mestadels ungdomar att under skärtorsdagen samlas i parken för att delta i festligheterna.

Detta såg inte belgiska makthavare på med blida ögon och kallade snart in hundratals poliser som till fots, till häst och i kravallutrustning fått order av regimen att skingra deltagarna.

Vittnesmål på sociala medier tyder på att polisen gick mycket hårt fram och omkring ett dussin ungdomar ska ha skadats, ett videoklipp visar hur ridande polis ”jagar” en okänd person och under jakten rider ner en stillastående kvinna som sedan ligger kvar livlös på marken utan att polisen agerar eller undersöker hur skadad hon blivit.

 

Bryssels borgmästare Philippe Close har ingen förståelse för att ungdomarna väljer att protestera och fördömer heller inte polisens agerande utan konstaterar krasst att ”de som inte lyder polisen riskerar att gripas och åtalas”.

På Twitter och Facebook anklagar många nu den belgiska polisen för övervåld och oroar sig över att Belgien håller på att förvandlas till en auktoritär stat där polis godtyckligt eller på makthavares uppmaning kan använda våld mot medborgarna utan att behöva oroa sig för repressalier eller konsekvenser.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.