Bekräftat: Danmark slopar alla restriktioner

Coronarepressionen

publicerad 26 januari 2022
- av Sofie Persson
Danmarks hälsominister Magnus Heunicke.

På allt fler håll avskaffas nu den hårda coronarepressionen. Danmark kommer att avskaffa alla restriktioner för covid-19 från och med 1 februari och sjukdomen kommer heller inte längre att klassas som samhällsfarlig.

Det var under förra veckan som Sundhedsministeriet, den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, meddelade att den danska regeringen kommer att presentera nyheter angående om covid-19 fortfarande ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom. Detta kommer efter att Epidemikommissionen i Danmark ska ha ombetts att ge nya rekommendationer om huruvida det bör fortsätta att finnas restriktioner i landet, rapporterade danska Jyllands-Posten.

Enligt uppgift skulle Epidemikommission inte längre vilja klassa viruset som en samhällsfarlig sjukdom och därför var planen att upphäva alla coronarestriktioner i landet.


Annonser:


Nu står det klart att så är fallet, vilket bekräftades av Danmarks hälsominister Magnus Heunicke i ett mejl till samtliga partier i Folketinget. Från och med 1 februari slopas samtliga restriktioner och covid-19 kommer inte längre att klassas som en samhällsfarlig sjukdom, rapporterar danska TV2. Beslutet, förklarar man, grundar sig i att omikronsmittan inte märkbart har visat sig i antalet sjukhusinläggningar.

Restriktionerna kommer att diskuteras i Folketingets epideminämnd senare under onsdagen och därefter har partierna tid fram till fredag att göra invändningar om de inte instämmer i regeringens rekommendationer.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.