Barnafödandet fortsätter minska i Polen

publicerad 13 augusti 2023
- av Sofie Persson
Barn nyfödda

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Födslotalen i Polen fortsätter att minska. Problematiken återspeglas nu i den pågående valkampanjen i landet där flera partier driver en retorik för att öka barnbidragen.

Fram till juni har det fötts 290 975 barn detta år i Polen. Födslarna har minskat i Polen sedan 2018 och de senaste siffrorna är nio procent lägre än förra året, vilket är den lägsta nivån sedan andra världskriget, rapporterar Fortune.

Under valkampanjen inför det polska valet i höst har flera partier argumenterat för att öka barnbidragen för att uppmuntra familjebildning. Det ledande regeringspartiet Lag och Rättvisa har lovat att höja nuvarande bidrag till familjer med barn från 800 polska zloty per månad, det vill säga omkring 2100 kronor, till omkring 2000 zloty, eller 5200 kronor. Även andra partier har sagt att man vill införa högre bidrag för barnfamiljer.

Liksom i Sverige argumenterar vissa samtidigt för att det inte är fler födslar utan invandring från utlandet som ska kompensera för den haltande återväxten hos den polska befolkningen. Bland annat menar det polska socialförsäkringskontoret i en rapport att landet behöver få in 2,7 miljoner invandrare innan 2032.

Polen är ett av få europeiska länder som inte tagit in särskilt många utomeuropeiska invandrare. Däremot har man bland annat tagit in 1,5 miljoner ukrainska flyktingar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!