Bankchefen ljög om Epstein-kontakter

Jeffrey Epstein-fallet

publicerad 8 februari 2024
- av Isac Boman
Jes Staley och Jeffrey Epstein använde en tredje part för att skicka meddelanden till varandra.

Jes Staley, tidigare vd för Barclays Plc, har länge hävdat att han avslutade sin vänskap med Jeffrey Epstein i samband med att han blev chef för den brittiska banken.

Dokument som Bloomberg News tagit del av visar dock att han i hemlighet, med hjälp av en mellanhand, hade fortsatt kontakt med den avlidne pedofilfinansiären i flera år efter detta.

Staley och Epstein använde, enligt dokument som utgjort del i en nu avgjord stämning på Amerikanska Jungfruöarna mot Staleys tidigare arbetsgivare JPMorgan Chase & Co, en tredje part för att hålla kontakten. Handlingarna motsäger vad den verkställande direktören själv berättade för Barclays styrelse om relationen till Epstein.

Dokumenten visar i vilken utsträckning Epstein och Staley försökte dölja sin relation när Staley utsågs till VD för Barclays. Staley, 67, lämnade den brittiska banken 2021 på grund av Epstein-skandalen och bannlystes senare från den brittiska finansbranschen för att ha “vårdslöst vilselett” tillsynsmyndigheten genom att låta bankens styrelse bagatellisera hans interaktioner med sexualförbrytaren Epstein. Han har överklagat detta beslut.

Representanter för Staley och JPMorgan svarade inte på förfrågningar om kommentarer, även talesmän för Barclays och FCA (Financial Conduct Authority) avböjde att kommentera.

Epstein, som officiellt tog livet av sig i häktet efter att han arresterades för sexhandel 2019, är fortfarande i centrum för flera rättsliga frågor om hans brott och kopplingar till den ekonomiska och politiska eliten.

I takt med att granskningen av Epsteins medarbetare intensifierades gav Barclays styrelse sitt fulla stöd till Staley. Man menade 2020 att han varit “tillräckligt transparent” och hade bekräftat att han “inte haft någon som helst kontakt med Epstein sedan han tillträdde sin roll”.

USA:s finansministerpost

Enligt inlagor i JPMorgan-fallet, som inte tidigare rapporterats, fungerade mellanhanden – vars identitet är censurerad i dokumenten “som en mellanhand för meddelanden mellan Staley och Epstein” i flera år efter att ha gått med i Barclays.

Epstein skickade e-post till mellanhanden i november 2016 och februari 2017 med frågor till Staley. Epsteins meddelanden vidarebefordrades muntligen till Staley, innan mellanhanden sedan vidarebefordrade sitt svar.

I det första delvis censurerade e-postmeddelandet – avsänt ungefär ett år efter att Staley fått anställning på Barclays – skrev Epstein till mellanhanden i ett uppenbart försök att diskutera utnämningen av finansministern i Donald Trumps kommande administration.

Kan du fråga (censurerat) om han skulle vilja överväga att bli finansminister“, skrev Epstein söndagen den 27 november 2016, några veckor efter Trumps oväntade seger över Hillary Clinton i presidentvalet.

Kommer att göra det. Han är på ett plan till London just nu men jag kommer att nå honom efteråt“, löd svaret, enligt ett dokument som var avsett att visas för Staley i hans vittnesmål i juni 2023.

Mellanhanden tillade senare: “Pratade med honom. Han sa inte ännu, men tack.” Eftersom namnet är bortredigerat är det oklart vem Epstein frågade om angående rollen som amerikansk finansminister.

Ljög om kontakterna

I februari 2017 mejlade Epstein återigen mellanhanden och bad denne om Staleys åsikter rörande en tidigare JPMorgan-kollega.

Kan du fråga (censurerat) hans åsikt om Véronique Weill, hon vill gå med i Rothschild”, skrev han och fick svaret att mellanhanden skulle ta upp saken och återkomma.

Weill gick senare vidare från Wall Street-banken till en styrelseposition på Rothschild & Co i maj 2020. Hon hävdar att hon inte kände Jeffrey Epstein.

Det är tydligt att förhållandet mellan Epstein och Staley varade betydligt längre än vad som tidigare hävdats och att de försökt dölja kommunikationen genom att inte längre ha någon direkt e-post eller telefonkorrespondens. Staley har tidigare svurit att han bröt alla kontakter med pedofilen redan 2015 – påståenden som enligt Bloombergs granskning alltså är rena lögner

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om Jes Staleys och Jeffrey Epsteins relation och hur Staley anklagats för att ha möjliggjort finansieringen av sexualförbrytarens trafficking-nätverk.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!