JP Morgan-chef kan hållas ansvarig för Epstein-affärer

publicerad 26 maj 2023
- av Isac Boman
Jes Staley och Jeffrey Epstein.

JP Morgan Chase vill hålla den tidigare chefen Jes Staley juridiskt ansvarig för den tidigare kunden Jeffrey Epsteins sexhandel, något som en federal domstol nu verkar enig om.

En federal domare i USA nekade på onsdagen en begäran från Staley att avvisa en stämningsansökan från storbanken för att hålla honom ansvarig.

Beslutet kommer bara dagar innan JP Morgans nuvarande vd Jamie Dimon ska vittna i stämningar, som lämnats in av bland annat regeringen på de amerikanska Jungfruöarna, mot banken angående dess relation med den avlidne sexualförbrytaren. Epsteins beryktade privata ö finns på Jungfruöarnas territorium.

Jungfruöarna hävdar i stämningsansökan, som lämnades in i december, att JP Morgan underlättade och drog ekonomisk nytta av Epsteins handel med unga kvinnor till sin ö där de blev sexuellt utnyttjade av honom och andra.

Epstein var kund hos JPMorgan mellan 1998 och 2013 och i mars svarade storbanken på Jungfruöarnas och ytterligare en stämningsansökan med en så kallad tredjepartsansökan mot Jes Staley.

Om Jungfruöarna kan bevisa sina anklagelser vill storbanken att Staley hålls som ”ensam ansvarig” gentemot Amerikanska Jungfruöarna, eller ansvarig gentemot JP Morgan Chase, för alla belopp som banken eventuellt döms att tilldela Amerikanska Jungfruöarna i rättegången.

Stämningen syftar också till att återkräva mer än 80 miljoner dollar i ersättning som Staley fått från banken, där han arbetade i tre decennier.

Staley som varit storbankens kontaktman i relationerna med Epstein vädjade förra månaden till domaren att avfärda stämningsansökan – något som alltså nekades.

Nya Dagbladet rapporterade i januari om hur Staley pekades ut som en möjlig ”operatör” i pedofilen Epsteins trafficking-nätverk.

J.P. Morgan blundade för bevisen för människohandel under mer än ett decennium på grund av Epsteins egna finansiella fotavtryck och på grund av de affärer och kunder Epstein kom med och lovade att ta till banken”, skrev Amerikanska Jungfruöarna bland annat i den stämningsansökan man lämnade in.

Det framgick också att Staley och Epstein ska ha skickat minst 1200 mejl till varandras officiella e-postadresser mellan 2008 och 2012 och att banken under samma tidsperiod ska ha tillhandahållit minst 55 konton kopplade till Epstein – med tillgångar på hundratals miljoner dollar.

I november 2021 tvingades Staley bort som vd för storbanken Barclays efter att styrelsen uttryckt sin ”besvikelse” över att en rapport kopplade ihop honom med den dömde sexförbrytaren.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!