Australiensisk coronapolis handfängslar och pepparsprejar barn

Coronarepressionen

publicerad 2 september 2021
- av Markus Andersson
Genrebild - australiensisk polis.

Australien har tillsammans med grannlandet Nya Zeeland under lång tid uppmärksammats för sin särskilt hårda coronarepression. De senaste veckorna har bland annat ett klipp förmedlats på sociala medier där australiensisk polis går till attack med pepparsprej och arresterar barn som inte har på sig masker när de ska besöka en butik.

– Min syster arresterades för att ha handlat mat utan mask samtidigt som det går omkring (andra) människor utan ansiktsmasker, förklarar flickan som filmar händelsen samtidigt som man ser ett barn som frihetsberövats och satts i handklovar av polisen.

När polisen försöker arrestera ytterligare ett av barnen för att inte ha mask på sig så gör denne motstånd – varpå polisen svarar med att pepparspreja barnet trots att det bara är tolv år gammalt.


Annonser:


– De pepparsprejade en tolvåring, skriker en upprörd kvinna.

 

Att det mycket kontroversiella ingripandet fångas på film är någonting som tydligt upprör polisen och en polisman går också fram till flickan som filmar incidenten och deklarerar att han ”ska arrestera henne också”.

Mamman till några av barnen hörs också högljutt kritisera polisens agerande och ifrågasätter rimligheten i att australiensisk polis nu arresterar barn för att de inte har ansiktsmasker på sig – samtidigt som flera av poliserna inte heller bär mask.

– Vad heter du, polisman utan ansiktsmask? Se, ingen mask men samtidigt arresterar de min dotter för att inte ha någon mask på sig, dundrar hon.

Ytterligare en polisman som inte heller bär ansiktsmask kommer fram till kvinnan bakifrån och deklarerar att även hon kommer att arresteras om hon inte flyttar på sig då hon påstås ”förhindra utredningen”.

I ett längre klipp syns också polisen tvinga in ett av de gråtande och skrikande barnen i ett polisfordon samtidigt som flickan desperat försöker göra motstånd.

Många tittare på Twitter och andra sociala medier är djupt upprörda över polisens agerande och många frågar vad polisen egentligen sysslar med.

Jag förstår inte varför australiensisk polis kör med den vansinniga totalitarismen. Det är inte så att tjänstemännen där inte har gjort det helt uppenbart att åtgärderna är helt löjliga. Jag menar, de har varit öppna med idiotin – och polisen håller fast vid det? Varför?” – frågar användaren Krystina Liberty i en kommentar som fått över 1200 gilla-markeringar.

Det här är vansinne. Folket i Australien måste få ett stopp på detta vansinne. Alla människor måste kräva ett slut på det här”, konstaterar en annan.

Det är samtidigt inte bara i Australien som drakonisk repression införts för att straffa medborgare som vägrar ha på sig ansiktsmasker. I ett viralt klipp från USA kan man se hur en kvinna blir skjuten med elpistol och pepparsprejad – för att hon vägrar bära mask.

En annan uppmärksammad händelse ägde rum i Florida i januari i år på Hertz Arena där ett flertal poliser brottar ner och sätter handfängsel på en man som inte vill bära mask.

Nya Dagbladet har också redan tidigare rapporterat om hur brittisk polis tränger sig in i medborgarnas hem för att kontrollera att de inte har några gäster hemma eller på andra sätt bryter mot de hårda coronarestriktionerna. Samma typ av övergrepp har även rapporterats i Kanada.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.