Australien förbjuder IS-terrorister att återvända

publicerad 25 juli 2019
Stillbild från en IS-propagandavideo.

Australien är berett att förbjuda medborgare som har anslutit sig till terrorsekten IS att återvända till landet. Det rapporterar TT och GP.

De nya lagarna, som nu har diskuterats i parlamentet, skall gälla i upp till två år från det att personerna önskar återvända. Förslaget är baserat på en liknande lagstiftning som har introducerats i Storbritannien. Där avgör en domare om en IS-terrorist skall få komma in i landet eller inte.

Runt 230 terrorister tros ha rest från Australien till Syrien och Irak för att ansluta sig till terrorsekten IS. Omkring 80 av dem antas fortfarande befinna sig i aktiva konfliktzoner. Nu vill man förhindra att misstänkta terrorister återvänder till landet.


Annonser:


Lagförslaget utgör ett av flera restriktiva migrationspolitiska, som det australiska parlamentet överväger under den första veckan av lagstiftande sammanträden, sedan den konservativa regeringen omvaldes i maj.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.