Astra Zenecas vd adlad av drottning Elizabeth

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 15 juni 2022
- av Sofie Persson
Drottning Elizabeth II och vd för Astra Zenecta Pascal Soirot.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Drottning Elizabeth har dubbat Astra Zenecas vd Pascal Soriot till riddare – för sitt ”ledarskap och bidrag till forskningen”.

Det officiella firandet av drottning Elizabeth sker i juni varje år. Hennes riktiga födelsedag är egentligen den 21 april, men i gammal brittisk tradition firas födelsedagar två gånger för den regerande drottningen eftersom man vill fira på sommaren. Vid det officiella firandet brukar drottningen ha en ”hederslista”, där hon hyllar människor hon anser gjort något hedervärt liknande den hederslista hon även har vid nyår.

I år valde man att hedra Astra Zenecas vd Pascal Soriot som blev adlad för sitt ”ledarskap och bidrag till forskningen”, rapporterar sajten Cambridge Independent.

Soriot säger att han är ”otroligt hedrad” över erkännandet och att han aldrig hade kunnat drömma om att bli adlad.

– Som australiensisk medborgare är det ett stort privilegium att få denna utmärkelse och en ära att få arbeta med så många framstående människor runt om i världen som är hängivna att följa vetenskapen för att ge patienter mediciner, sade han.

Vid sitt senaste nyårshedrande fick drottningen hård kritik för att ha valt att adla den profilerade brittiske politikern Tony Blair. Blair är ännu idag mycket impopulär i Storbritannien bland annat på grund av ha anslutit landet till invasionen av Afghanistan 2001 och Irak 2003. En kampanj startades för att ta bort Blairs ridderskap och är fortfarande aktuell med över en miljon underskrifter.

Astra Zeneca har hittills levererat tre miljarder doser till mer än 180 länder. Deras covidvaccin är bekräftat kopplat till flera biverkningar, som exempelvis allvarliga blodproppar som orsakat dödsfall, vilket tvingat flera länder att stoppa användningen av detta covidvaccin. I maj i år gick norska kommunikationsdistributören för Astra Zeneca ut och bad om ursäkt för att de allvarliga biverkningarna ”drabbade friska, oskyldiga personer”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!