Amerikansk dykarkänga funnen vid Nord Stream

Attentatet mot Nord Stream

publicerad 7 juni 2023
- av Jan Sundstedt
Nord Stream dykarkänga
Den mystiska amerikanska dykarkängan på sjöbotten intill Nord Stream 2.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nya uppgifter kring förra årets sprängning av hela Nord Stream 1 och delar av Nord Stream 2 har nu offentliggjorts av ett oberoende dykarteam. I slutet av maj i år fick den svenske ingenjören Erik Andersson exklusiv tillgång till sprängplatsen längs rörledningarna och ett fynd är av särskilt intresse.

Det var tidningen The Grayzone som under måndagen gick ut med nyheten om expeditionens intressanta iakttagelser och fynd.

Svenska och danska sjöfartsmyndigheter underrättades i god tid om projektet. Som en extra försiktighetsåtgärd lämnade expeditionsarrangören även in en ansökan till den svenska försvarsmyndigheten om tillstånd att publicera expeditionens högupplösta sonarbilder.

The Grayzone och dess journalist Jeffrey Brodsky följde med expeditionen tillsammans med bland andra den svenske ingenjören Erik Andersson. Ett videoklipp visar bland annat hur en drönare sänks till platsen för terrordådet, samma drönare som senare upptäcker en mystisk dykarkänga.

Amerikansk militärkänga

The Grayzone har identifierat kängan som en modell som används av dykare från amerikanska flottan. Ukrainska dykare som utbildats av amerikanska specialister har också setts bära denna typ av känga. Tilläggas bör dock att liknande kängor finns tillgängliga i utvalda sportbutiker.

Kängan upptäcktes enligt expeditionen endast ett par meter från en av de förstörda gasledningarna. Erik Andersson berättar för The Grayzone att han per omgående kontaktade företaget Nord Stream 2 AG efter upptäckten.

De förnekade bestämt att de någonsin använt dykare vid anläggandet av rörledningarna eller för underhåll i området, säger Andersson i en kommentar.

Nord Stream 2 AG hävdar emellertid motsatsen och uppger att de upptäckt stöveln redan i februari, och att man i samband med detta informerade de svenska utredarna om upptäckten. Uppgiften har dock inte sett dagens ljus förrän nu.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!