Amerikansk borgmästare hotar med fängelse för dem som bryter utegångsförbudet

Coronavirusets spridning

publicerad 3 april 2020
- av Isac Boman
Muriel Bowser lovar att fängelse väntar den som bryter mot karantänen.

Muriel Bowser, demokratisk borgmästare i Washington DC, hotar invånarna med 90 dagar i fängelse och 5000 dollar i böter om de lämnar sina hem under coronapandemin.

– Vårt budskap förblir det samma: stanna hemma, förkunnade Bowser i ett uttalande under måndagen, rapporterar New York Post.

Det finns i dagsläget undantag för utegångsförbudet, exempelvis om man måste handla matvaror eller ta sig till jobbet. Löpning är också tillåtet utomhus, men aktiviteten får inte involvera människor utanför det egna hushållet.


Annonser:


Även om liknande regelverk redan har satts upp i Maryland och Virginia kom beslutet ändå som en chock för många av Washingtons invånare, där bara 401 av landets över 160 000 smittofall har påträffats.

– Det här är vansinne. Straffrättsliga påföljder? kommenterar republikanen Mercedes Schlapp, tidigare rådgivare till den sittande amerikanska regeringen på Twitter.

Monica Hopkins, ordförande för American Civil Liberties Union (ACLU) menar att man kommer bli djupt oroade om någon faktiskt arresteras och sätts i fängelse för att ha brutit mot utegångsförbudet. ACLU har som svar på beslutet skickat in en stämningsansökan där man tillfälligt hoppas kunna tömma fängelset på åldringar, folk med dålig hälsa och personer som är dömda för icke-våldsam brottslighet.

Många föreslår istället en frivillig rekommendation om att hålla sig inomhus istället för tvångsåtgärder och att polisen istället för att arrestera dem som bryter mot utegångsförbudet helt enkelt skickar hem dem. Noterbart är att det i området också finns minst 6500 människor som är hemlösa, och hur dessa ska hanteras är i dagsläget oklart.

President Donald Trump har meddelat att man ger de olika staterna autonomi vad gäller coronahanteringen och att de styrande i varje stat får hantera coronakrisen på det sätt de själva finner bäst.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.