Trump leder över Biden i viktigaste delstaterna

Presidentvalet i USA

publicerad 6 november 2023
- av Sofie Persson

Donald Trump leder över Joe Biden i väljarstöd i fem av de sex viktigaste delstaterna, enligt nya opinionsmätningar. Väljarnas huvudbekymmer rör den sittande presidentens mentala hälsa och den ekonomiska hanteringen av landet.

Mätningarna, som gjorts av New York Times tillsammans med Siena College, visar att Trump leder i delstaterna Arizona, Georgia, Michigan, Nevada samt Pennsylvania. Biden är just nu favorit i Wisconsin. Av väljarna säger 59 procent att de har större förtroende för Trump än för Biden när det gäller ekonomin. 37 procent uttryckte större förtroende för Biden inom området, vilket är den största skillnaden i förtroende mellan de två på någon fråga i undersökningen. Även bland demokraternas väljare ansåg man inom alla inkomstnivåer att Bidens politik har skadat deras ekonomi.

Väljarna tvekar också inför Bidens ålder, där så mycket som 71 procent anser att han är för gammal med sina 81 år, en åsikt som delas av alla demografiska och geografiska grupper i undersökningen, inklusive 54 procent av Bidens egna anhängare. 39 procent av väljarna anser att Trump, som är 77 år, också är för gammal. Bland dessa är det 19 procent av Trumps anhängare som anser det.

62 procent bedömer att Biden inte har tillräcklig mental kapacitet att utföra presidentuppdraget. Presidenten har vid åtskilliga tillfällen gjort förvirrade utspel som kommit att bli något av ett kännetecken.

Bland männen gav 62 procent sitt föredragna stöd till Trump, medan endast 33 procent av kvinnorna gjorde detsamma. Kvinnorna tenderade att i något högre grad stödja Biden, med 47 procent, jämfört med 46 procent av männen som föredrog honom.

Presidentvalet i USA hålls den 5 november 2024.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!