Åländsk skärgårdskommun röstar om 5G-moratorium

Kritiserade 5G-utbyggnaden

publicerad 23 mars 2021
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kommunstyrelsen för Kökars kommun i Ålands sydöstra skärgård föreslår nu ett moratorium för 5G tills tekniken definitivt kan konstateras vara fri från hälsorisker. Fullmäktige i den lilla kommunen ska rösta om förslaget imorgon kväll.

Med något humoristiska undertoner har kökarsborna historiskt alltid haft ett rykte om sig att präglas av en rebellisk anda och att gå mot strömmen. Nu tycks man åter leva upp till sitt historiska rykte när kommunstyrelsen i kommunen för upp ett förslag till kommunens fullmäktige om tillfälligt moratorium för 5G på Kökar.

Vi ser det som att ta ansvar för kommunens invånare. Det skadar inte att ha lite mer fakta på benen, säger kommunstyrelsens ordförande Kerstin Staf i en kommentar till Nya Dagbladet.

Det är än så länge oklart om den lilla skärgårdskommunen, som har endast 230 invånare, vid ett omfattande av motionen i praktiken kommer att kunna stå fast vid linjen att tillsvidare frysa eventuell utbyggnad av 5G på grund av den kommunala behörighetens begränsningar.

Inför fullmäktigemötet har lokal media lagt press på kommunens politiker och riktar kritik mot motionen att invänta 5G-utbyggnaden tills tekniken kunnat bevisats vara ofarlig för kommuninvånarnas hälsa. Den borgerliga lokaltidningen Ålandstidningens ledarskribent Annika Kullman skriver exempelvis att det i kommunen finns “mer angelägna frågor att lägga tid på än en motion som inte kommer att leda någon vart”. Även vänsterpopulistiska Nya Ålands ledarskribent Susanna Skogberg uttrycker en förhoppning om att kommunens fullmäktige röstar ner förslaget vid onsdagens möte.

På flera andra håll i Europa har moratorium för 5G tidigare införts, bland annat på Korsika. Om Kökars fullmäktige omfattar motionen blir kommunen först ut i Norden med ett försök till moratorium för 5G.

Ålands kommuner

Det delvis självstyrda Åland har en befolkning på blott 30 000 invånare men är indelat i totalt 16 kommuner; en stad, nio landsbygdskommuner och sex skärgårdskommuner. De 15 landsbygds- och skärgårdskommunerna är utformade efter den gamla sockenindelningen baserad på att invånarna hörde till samma kyrka och har därför fortfarande alla varsin kyrkobyggnad.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!