Afrikanska migranter stormade spansk gräns

publicerad 31 oktober 2016

Omkring 220 afrikanska migranter tvingade sig igenom ett taggtrådsförsett staket och in i Spaniens nordafrikanska enklav Ceuta under måndagen. Där hamnade man i slagsmål med den spanska polisen som försökte hindra afrikanerna att ta sig in i landet.

32 afrikaner fick lindriga skador och ska ha behövt uppsöka sjukvård efter att ha försökt tränga sig igenom grindarna, rapporterar Reuters. Tre spanska gränspoliser ska också ha skadats lindrigt under kaoset.

Spanien har två enklaver i Marocko – Ceuta och Melilla – och dessa har frekvent använts av afrikaner som första anhalt för att senare ta sig vidare in i Europa och till de länder migranterna har som slutmål. Antingen klättrar man över de staket som finns, eller så simmar man in på spanskt territorium.

Efter att tusentals afrikaner använt dessa enklaver för att ta sig in i EU så har Spanien skärpt sin säkerhet och gett polisen befogenhet att att stoppa afrikanerna och neka dem möjlighet att söka asyl i landet.

Trots polisens ansträngningar
så lyckades många av afrikanerna ta sig in på spanskt territorium.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.