Absurda vaccinkampanjen i Wien – jättespruta intar gatorna

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 7 december 2022
- av Sofie Persson

I ett försök att uppmana befolkningen i Österrike att ta så kallade boosterinjektioner med covidvaccin har man nu skapat karaktären “Boosta”, en jättespruta som i kampanjfilmer drar med sig människor till vaccinationscentralen mot deras vilja.

I huvudstaden Wien i Österrike har man skapat en ny bisarr vaccinkampanj för att uppmana medborgare att injicera sig med boosters av covidvaccin. En video på Instagram visar två män som till synes är på en fest och på tyska talar om hur de är de enda på festen som inte är vaccinerade. De fortsätter med att kalla de vaccinerade för “idioter” varefter en person utklädd till en jättespruta dyker upp bredvid dem. Sprutan, som har ett strängt och skeptiskt ansiktsuttryck, tar de båda männen i öronen och tvingar dem med till vaccinationscentralen.

Sprutan, som kallas “Boosta”, medverkar i ett antal videor på både Instagram och Tiktok, där den springer runt i centrala Wien och uppmanar människor att vaccinera sig med bosstersprutor mot covid-19. I en video från Tiktok, där sprutan har ett eget konto, attackerar Boosta en man på tunnelbanan med dennes ryggsäck eftersom mannen är utan mask, något Wien fortfarande kräver i kollektivtrafiken. I resten av landet har maskkraven dock slopats.

I en annan video från Instagram ger Boosta ut “gratis kramar” av någon anledning. I varje video håller man också upp en skylt där det tydligt står på tyska att det “finansieras med medel från den kommunala vaccinationskampanjen“, med andra ord från stadens skattebetalare.

Videorna har fått mycket kritik från användare i kommentarsfälten. Pinsamt av kommunen, menar åtskilliga.

Glorifierande fysiskt våld.. Bravo.. stora värderingar förmedlade av staden Wien… Det är pinsamt“, skriver användaren sab_rinoschen. “Det officiella kontot för staden Wien. Wow, det är pinsamt!” skriver användaren maxschmid4499.

Andra menar också att det är ett slöseri med skattepengar och att de som ligger bakom kampanjen borde skämmas.

Jag har ingen aning om vem som är ansvarig för den här kampanjen, men de borde verkligen skämmas över sig själva“, skriver simplicityvienna.

Vilket slöseri med pengar för sådana kampanjer“, skriver användaren asim.aliloski och ger en tumme ner för kampanjen.

Österrike är det enda landet i Europa som införde tvångsvaccinering för sina medborgare, enligt en lag som trädde i kraft i februari i år, något som Nya Dagbladet rapporterade om. Redan i mars valde man dock att slopa tvångsvaccineringen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!