3 procent av migranter bedömdes vara flyktingar

publicerad 30 april 2017

Endast 2,65 procent av de migranter som tog sig från Nordafrika till Italien via Medelhavet ifjol bedömdes ha flyktingstatus.

Under 2016 tog sig sammanlagt 181 436 migranter sig till Italien från Nordafrika. Italienska myndigheter klassade endast 4 808 av dessa migranter – 2,65 procent – som flyktingar, rapporterar Daily Mail.

Hälften av de drygt 180 000 migranterna som anlände till Italien ifjol ansökte om asyl när de anlände, medan den andra hälften ska ha försvunnit på den svarta marknaden.

FN:s flyktingorgan UNHCR, som fått kritik för att förespråka invandring till Europa framför hjälp i närområdena, bedömde dock att uppemot 40 procent av migranterna var ”i behov av internationellt skydd”.

Italiens regering har skärpt tonen på sistone när det kommer till invandringen. Under premiärminister Paolo Gentilonis styre har Italien börjat satsa på repatrieringar av ”ekonomiska migranter”. Det vill säga personer som tagit sig till Europa utan att ha något skyddsbehov.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.