MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Ta makten över din hälsa! För en holistisk hälsovård

Hans Sternlycke recenserar Harald Blombergs nya bok "Ta makten över din hälsa! För en holistisk hälsovård".

publicerad 13 oktober 2017

Vi har en tillväxt i sjuklighet som vi längden inte kommer att ha råd att betala. De flesta av dagens sjukdomar beror på kronisk inflammation. Det skriver psykiatern Harald Blomberg i sin nya bok: Ta makten över din hälsa! För en holistisk hälsovård. Holistisk betyder att man skall se till hela kroppens reaktion, inte bara söka diagnos för ett sjukdomstillstånd och sedan behandla det med kirurgi eller medicin, som inte kan ge bot utan bara lindring i bästa fall, så som dagens skolmedicin. Detta bristande intresse för hela människan kallas evidensbaserad vård, vetenskap och beprövad erfarenhet.

De som ger alternativ behandling hotas av indragen läkarlegitimation. Därför är det tyst i läkarkåren. På kontinenten är läkare friare att gå utanför det medicinska paradigmet. Erik Enby miste sin legitimation därför att han hävdade att cancer orsakades svampinfektion, inte av cancerogener och ordinerade mineraler och vitaminer. Harald Blomberg har blivit anmäld upprepade gånger. Bland annat för att han rekommenderade glutenfri kost, dietbehandling och rytmisk rörelseträning för barn med ADHD och autism. Den har också visat sig hjälpa psykotiska och schizofrena patienter. Hjärnan får nya synapser och celler.

2015 blev han anmäld för att ha skrivit ett intyg om att en pojke behövde glutenfri skolmat på grund av glutensensitivitet. Pojken var skolfrånvarande, därför att han inte tålde maten och var till slut tvungen att byta till en skola där rektorn godkände glutenfri kost. Glutenkänslighet är något som inte erkänns i Sverige utan bara den elakartade tarmsjukdomen celiaki. Den avslöjas inte med blodprov utan bara genom att se om besvären minskar av att avstå från gluten i tre månader. En del forskare anser att frekvensen av glutensensitivitet kan vara så hög som 30 procent. 2016 ansökte IVO, Inspektionen för vård och omsorg att Ansvarsnämnden skulle ge honom en treårig prövotid med övervakning därför att han satt patientsäkerheten i fara genom att rekommendera glutenfri kost.

Om man hade sökt orsaker och behandlat dem skulle många sjukdomar kunna förebyggas. Vi skulle inte haft så mycket fetma och diabetes. Inte så mycket allergier och autoimmun sjuklighet: eksem, reumatism, psoriasis. Vi skulle inte haft så mycket neurologiska sjukdomar: Autism, ADHD, demens, Alzheimers och depression, Parkinson och multipel skleros.

De beror på inflammationer i huvudet som har sitt ursprung i magen som blivit inflammerad av olämplig kost med för mycket kolhydrater och för lite fett. Bakteriefloran förändras till ogynnsamma sorter. Vi får läckande tarm som släpper som igenom skadliga ämnen till blodet. När gliadin från gluten reagerar med antikroppar från immunförsvaret bildas cytokiner som passerar upp i hjärnan och ger inflammationer i huvudet. Upptaget av mineraler och vitaminer försämras och med det kroppens förmåga att bekämpa infektioner.

Kanske en miljon svenskar lider av brist på B12, nödvändigt för ett fungerande immunsystem och för produktion av antikroppar, utan att veta om det. Det finns bara i animaliska produkter. Om man är vegan kan det ta 20 år innan brist uppstår, men om återupptaget i tunntarmen upphör kan det gå på ett år. En av de 20 aminosyror vår mat innehåller är metitionin som kroppen bryter ner till homocystein, men som sedan återbildas i levern. Denna metyleringsprocess står för livsviktiga funktioner. Fungerar den inte av till exempel brist på B12 kan det ansamlas homocystein. Det ger risk för stroke och propp. Hjärnan behöver metionin för sitt immunförsvar. Brist på B12 liksom status på andra ämnen kan lätt kan konstateras med en bioresonansapparat. Men sådana är inte godkända av skolmedicinen utan man får lita till mer osäkra provmetoder.

Andra brister som kan skada hjärnan är vitaminerna B1 och B6. Liksom fosfor, ett livsnödvändigt ämne som medicinen förnekar brist på, men som visas med bioresonans. Konsumtion av sädesprodukter ger försurning som ökar utsöndringen. Vi kan få urkalkning, artros, förstörelse av nervskidor och nervinflammationer.

Boken är väldokumenterad uppdelad efter kapitel om olika sjukdomar. Mycket känns då som upprepning, om man läser den i ett sträck, eftersom symptom och behandlingar ofta liknar varandra. Men den ger stort stöd för den som vill få förståelse och finna bot för sin egen sjukdom.

I stället för att lita till mediciner, som ändå inte kan bota oss, eller till kirurgi, som kanske inte hade behövts med en annan diet och livsstil, bör vi stärka kroppens egen motståndskraft. Cellkärnan innehåller NRF2 som vid höga nivåer av fria radikaler stimulerar bildandet av en stor mängd av kroppens viktigaste antioxidanter och avgiftningsenzymer. Flera ämnen i vår mat kan kan stimulera det: omega-3 fettsyror, curcumin i gurkmeja, sulforan i broccoli, men också kaffe.

Harald Blomberg vill ha en övergång till holistisk sjukvård och han bok reser ytterligare tvivel mot dagens sjukvård. I likhet med Goethe i Dödens medicin säger han: ta inte medicin om det inte är absolut nödvändigt. Mediciner är den tredje största dödsorsaken i USA. Medicinindustrin är en maffia. Den amerikanska psykiatriska föreningen, APA, slöt på 80-talet partnerskapsavtal med den för att få tillgång till fonder och forskningsanslag. Det blev forskningsfusk och medikalisering. På 20 år fyrdubblades utskrivningen av antidepressiva medel. Sverige har varit drivande för att få centralstimulantia godkända i Europa trots alla biverkningar.

 

 

Hans Sternlycke

Författare: Harald Blomberg
Utgivare: Harald Blomberg
Utgivningsår:
2017
Språk:
Svenska
ISBN: 978-91-9816995-9

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend