Recensioner

Från Oden till Vasa

De svenska hovstaterna menar idag att den svenska regentlängden började på 900-talet med Erik Segersäll som Sveriges första kung. Men Lars Ulwencreutz går längre tillbaka i tiden än så när han presenterar Sveriges regentlängd i sin nya bok Från Oden till Vasa.

Publicerad 5 juni 2016
Uppdaterad 1 juli 2017

Lars Ulwencreutz uppfattning skiljer sig däremot från Johannes Magnus, mannen som gav oss vår kunganumrering. Detta då Johannes Magnus gick så långt tillbaka i tiden att det var Magog, den bibliske Noaks sonson, som var Sveriges första regent.

Men enligt den regentlängd som Ulwencreutz har lanserat var Oden, född i Asgård, som ska ha legat i dagens södra Ryssland vid floden Don, den förste svenske regenten och kungen. Oden påstås således ha skapat Ynglingaätten, som är Sveriges äldsta konungaätt. De källor som Ulwencreutz använder för detta påstående är bland annat Snorre Sturlasson och Alf Henriksson.
För den som är intresserad av svensk historia och främst historian före medeltiden är Från Oden till Vasa ett måste att läsa. Det som dock kan uppfattas som något problematiskt med boken är var gränsen mellan fakta och fiktion går någonstans. Det är dock upp till var och en att dra sina slutsatser kring karaktärer som Odens verkliga existens, men dessa vore utmärkt för forskare och tyckare att dra efter man läst Ulwencreutz bok. Lars Ulwencreutz påpekar däremot rakryggat att han inte ser sig som någon historiker.

Från Oden till Vasa är inte bara en presentation av en regentlängd utan även ett slags register över svenska kungaätter. Boken ger ett nytt lager av ovisshet kring landets och vårat folks historia, på gott och ont. Vad som däremot är helt säkert är att boken väcker nya frågor som dagens forskare måste kunna besvara.

 

 

Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Från Oden till Vasa

Författare: Lars Ulwencreutz
Förlag: Ulwencreutz Media
Utgivningsår: 2015
Sidor: 262
Språk: Svenska
ISBN: 9781329073661

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!