Regissören William Friedkin har avlidit

publicerad 9 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
William Friedkin
William Friedkin regisserade bland annat klassikern "Exorcisten", 1973.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


William Friedkin, den hyllade regissören bakom några av 1970-talets mest ikoniska filmer som Exorcisten och The French connection – lagens våldsamma män, avled på måndagen i Los Angeles vid en ålder av 87 år.

Friedkins bortgång bekräftades av hans fru till branschtidningen The Hollywood Reporter. Hans död inträffade bara några veckor före premiären av hans senaste film – hans första på över 12 år – The Caine Mutiny Court-Martial, vid den kommande filmfestivalen i Venedig.

På sociala medier är det många som framfört sina kondoleanser över vad man anser vara en av de största.

En av de stora

Friedkin anses av många vara en av de främsta influerarna under en särskilt fruktbar period av amerikanskt filmskapande på 1970-talet, en period som inkluderade storheter som Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Steven Spielberg, George Lucas, Brian DePalma och Stanley Kubrick – för att nämna några legendarer.

Han slog igenom med 1971 års crime-neo-noir-klassiker The French Connection – en genre-definierande film om två New York-poliser och deras kamp för att komma åt en fransk drogkartell. Filmen vann fem Oscar varav en till William Friedkin för Bästa regi, samt prestigefyllda Bästa film.

 

Friedkin följde upp med ännu en jättesuccé – skräckklassikern Exorcisten från 1973 som erhöll enorm uppmärksamhet och blev den första skräckfilm som någonsin nominerats till en Oscar för bästa film. Skräckeposet spelade in över 425 miljoner dollar med en budget på 12 miljoner dollar och anses vara en av de första i raden av så kallade “blockbusters”.

Många år efter premiären berättade Friedkin att han fått “sparken ungefär fem gånger” från den ökänt stökiga inspelningsplatsen – men när filmen väl var klar blev den snabbt erkänd som en klassiker.

“Hollywoods förfall”

William Friedkins karriär avtog under den senare delen av hans liv, även om han 1985 gjorde en remarkabel comeback i och med To Live and Die in L.A. som var en återgång till crime-noir-genren.

I en intervju år 2015 beklagade han sig över Hollywoods förfall där artistisk frihet fått ge vika till förmån för superhjältefilmer med stora budgetar samt meningslösa uppföljare och nyinspelningar.

Hela idén med konstarten film, filmer som tar ut svängarna inklusive experimentella filmer, som får en publik på biografer, har praktiskt taget försvunnit från USA och många andra länder. När jag växte upp var det en stapelvara inom genren film.

Friedkin efterlämnar fru och två söner.

William David Friedkin

Född 29 augusti 1935 i Chicago, Illinois, död 7 augusti 2023 i Los Angeles, Kalifornien. Amerikansk filmregissör, manusförfattare och filmproducent.

Filmografi (urval):
1967 – Good Times
1971 – French Connection – Lagens våldsamma män
1973 – Exorcisten
1977 – Fruktans lön
1985 – Änglarnas stad – Los Angeles
1990 – Djävulens barnvakt
2000 – Rules of Engagement
2006 – Bug
2011 – Killer Joe
2023 - The Caine Mutiny Court-Martial

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!