Mellanstadieeleverna på Söderkulla skola i Sibbo har haft en helt mobilfri miljö sedan i höstas. Nästa läsår kommer initiativet att utökas och fler klasser får mobilfria dagar.
Elever i årskurs 3–6 har under höstterminen och vårterminen lämnat in mobilerna på morgonen, och fått tillbaka dem efter skoldagens slut, för att se hur en mobilfri skoldag skulle kunna implementeras.
– Det har fungerat jättebra från första början. Det har blivit en väldigt bra rutin. Det är inget krångel, utan eleverna vet att mobilerna samlas in och att de har en personlig plats i lådan, säger klasslärare Rebecca Backman som har hand om femte- och sjätteklassarna till finska statskanalen Yle.
Tidigare har eleverna fått ha mobilerna i väskorna under skoltid, men då har de ofta plockats fram under lektionstid. Även eleverna tycker att de nya reglerna har fungerat bra.
– Det har varit ganska skönt för förra året var det vissa som tittade på telefonen under lektionerna och så kunde ingen koncentrera sig. Det här året har det varit bättre, alla har nog en viss koncentration på sin uppgift, säger sjätteklassaren Wanja Vuorinen.
“Behöver inte den stressen”
Även läraren Rebecca Backman anser att det varit lugnare och att eleverna varit mer aktiva på rasterna.
– De behöver inte ha den där stressen av att vara uppdaterade och online hela tiden, säger hon.
Skolan uppger även att föräldrarnas respons “enbart varit positiv”. Årskurs ett och två har dock fått ha sina mobiler i väskan, men nästa läsår ska även deras mobiler samlas in under skoldagen. Även användningen av smartklockor ska begränsas.
I Sverige föreslås att grundskolan ska bli helt mobilfri, eftersom man anser att mobilen påverkar inlärningen, något man menar är tydligt i Pisa-mätningen som visade att omkring en fjärdedel av Sveriges 15-åringar inte kan läsa och räkna ordentligt. I Finland har man inte tagit det så långt som ett nationellt mobilförbud i skolor, men flera skolor uppmuntrar till mindre skärmtid.