Norsk Kylling satsar på certifierad halal-produktion – anpassar sig till islamska krav

Islamiseringen i Europa

publicerad 23 september 2024
- av Jan Sundstedt
Norsk Kylling lanserar halalcertifierad kycklingproduktion.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

12690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den norska kycklingproducenten Norsk Kylling har blivit halalcertifierad av Islamsk Råd Norge. Produktionen av halalkyckling är tänkt att ske separat från bolagets vanliga verksamhet och man hoppas kunna inleda lanseringen inom kort.

Satsningen riktar sig till den alltjämt växande muslimska befolkningen i Norge, samtidigt som den väcker kritik och frågor om anpassningen av norsk livsmedelsproduktion till religiösa krav.

Norsk Kylling har arbetat i nästan två år för att få sin halalcertifiering godkänd. Produktionen kommer att ske på en separat produktionslinje för att säkerställa att alla krav uppfylls enligt Islamsk Råd Norges standarder, uppger man i ett formellt pressmeddelande.

Hilde Talseth, Norsk Kyllings vd, ser satsningen som en möjlighet att bredda företagets utbud och nå en större kundgrupp.

Som en stor aktör på den norska kycklingmarknaden är det vårt mål att göra kyckling med bättre djurvälfärd tillgänglig för fler. Nu när vi är certifierade för att utöka med en egen halalproduktion, kan vi också erbjuda ECC-certifierad kyckling till en större del av befolkningen, säger Talseth.

“En viktig målgrupp”

I och med att halalkycklingen kommer att produceras separat, uppger ledningen för Norsk Kylling att företagets leveranser till bolagets övriga kunder inte kommer att påverkas.

Det första produktsortimentet för halalproduktion kommer att bestå av hel kyckling, som sedan säljs vidare till underleverantörer som färdigställer och förpackar den för slutkonsumtion.

Marknaden för halalproducerad kyckling uppskattas av Norsk Kylling uppgå till mellan 3000 och 4000 ton per år. Enligt Talseth arbetar företaget nu med att utveckla ett eget varumärke för halalkyckling, där även processade produkter kan komma att ingå.

Hon ser den muslimska befolkningen som en viktig målgrupp och nämner företagets distributionsnät som en styrka.

Om vi lyckas etablera halal som ett separat och eget varumärke inom REMA 1000, kommer vi att stärka halalutbudet i hela landet, menar hon.

Islamskt Råd välkomnar beslutet

Enligt Islamsk Råd Norge finns det stor efterfrågan på halalcertifierad kyckling, men utbudet i det norska livsmedelslandskapet har hittills varit begränsat.

Marknaden för halalprodukter i Norge uppskattas enligt Islamsk Råd Norge till mellan 250 000 och 300 000 potentiella konsumenter och Styrelseordförande i Islamic Council Norway, Masoom Zubair, ser Norsk Kyllings halalproduktion som ett betydande steg mot att möta denna efterfrågan.

Norsk Kylling tar sitt leveransansvar på ett exemplariskt sätt genom att nu även erbjuda produkter som tilltalar fler köpargrupper.

Halalcertifieringen har dock inte varit helt problemfri och har även mötts av viss kritik. Processen har varit både lång och omfattande, och krav har ställts på både slakt och bearbetning av kycklingen för att den ska kunna uppfylla förmenta halalstandarder.

Samtidigt framhåller både Norsk Kylling och Islamsk Råd Norge att den “strikta djurvälfärden och kvaliteten kommer att förbli oförändrad”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!