Regeringen stoppar utdelningen av licenser för gruvdrift på havsbotten. Enligt uppgift hindras planerna tillfälligt på grund av hårda budgetförhandlingar.
I början av året röstade Stortinget i Norge ja till så kallad djuphavsbrytning, det vill säga gruvdrift på havsbotten. De mineraler man hoppades kunna utvinna inkluderade kobolt, magnesium, nickel och koppar. Beslutet möttes av stark kritik, bland annat från 120 riksdagsledamöter och EU-parlamentariker från 19 olika parlament, som skickade ett brev till norska politiker med uppmaningen att säga nej till gruvbrytningen.
Under helgen förhandlade den norska regeringen om statsbudgeten för nästa år. Där beslutades det att skjuta upp den planerade gruvdriften, ett initiativ som främst drevs av Socialistisk Vänster (SV).
– Vi har stoppat planerna på att öppna upp för gruvdrift på havsbotten, säger partiledaren Kirsti Bergstø.
Endast en paus
Den norska avdelningen av Världsnaturfonden WWF välkomnar beslutet. Tidigare har man lämnat in en stämningsansökan mot regeringen på grund av planerna för djuphavsbrytningen.
– Regeringen har skyndat på processen utan att lyssna på sina egna experter, som upprepade gånger har sagt att det finns för många och för stora kunskapsluckor för att gruvdrift på havsbotten ska vara försvarbart. Lyckligtvis har SV insett allvaret i situationen och tagit ansvar för att stoppa galenskapen, säger Karoline Andaur, generalsekreterare på WWF.
Statsminister Jonas Gahr Støre betonar att det rör sig om en paus i planerna, inte ett definitivt stopp för gruvdrift på havsbotten.
– Det blir en senareläggning och det måste vi kunna acceptera, säger Støre till norska TV 2.